Care Inn

Koninklijke onderscheiding voor redder van Oisterwijkse Stoommachine (+ Video)


Burgemeester Hans Janssen heeft zondagmiddag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Bas de Witte. Dit werd heel toepasselijk gedaan tijdens de open draaidag van de Oisterwijkse Stoommachine; het industrieel erfgoed waar Bas zich samen met vele vrijwillige handen vele jaren voor heeft ingezet.

Zie video onderaan deze pagina!

Bas de Witte

Van 1994 t/m 2005 heeft Bas zich ingezet voor het Oisterwijkse carnavalsleven. In 1978 was hij Jeugdprins en van 1994 tot en met 2005 maakte hij deel uit van de Raad van Elf (ceremoniemeester en adjudant). Hij heeft diverse carnavalsevenementen mee georganiseerd.

De heer De Witte heeft in 2009 het initiatief genomen om te voorkomen dat de in verval geraakte stoommachine van de KVL (voormalige leerfabriek, Koninklijke Verenigde Leder te Oisterwijk) definitief verloren zou gaan en is met een aantal vrijwilligers gestart met het opknappen van de machine en het machinegebouw. In 2010 heeft hij de Stichting Stoommachine Oisterwijk opgericht, waarvan hij sindsdien voorzitter is. Inmiddels is de stoommachine weer in nette staat en draait. Het machinegebouw is tevens voor een groot deel opgeknapt. Bas zorgt verder voor de publiciteit rondom de stoommachine en is voortdurend op zoek naar nieuwe initiatieven. Na dit jaar stopt Bas als voorzitter en bestuurslid. Hij blijft nog wel vrijwilliger.

Felicitaties van de burgemeester (Foto: Masja Vlaminckx).

Ook is Bas sinds juli 2023 betrokken bij de werkgroep die de gedenknaald van het KVL terrein (voormalige leerfabriek Koninklijke Verenigde Leder te Oisterwijk) in ere wil herstellen. Deze gedenknaald, door het KVL-personeel destijds geschonken ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de fabriek, is door invloeden van de buitenlucht sterk aangetast.

Naast genoemde activiteiten was hij regelmatig collectant voor de Hartstichting en verkeersregelaar bij de avondvierdaagse.

Bas met zijn vrouw Ingrid (Foto: Masja Vlaminckx)