Care Inn

Beeldbank Oisterwijk: Openluchtspel Oisterwijk 1939 – Don Quichot op de bruiloft van Kamacho


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Don Quichot in het Natuurtheater in 1939 (Bron: film J.A. van Spaendonck)

Je mag het inmiddels een traditie noemen: Theatergroep Trappaf opent het Natuurtheaterseizoen op Hemelvaartsdag. Vanaf donderdag 9 mei vullen zij zesmaal het theater met het nieuwe muzikale familietoneelspel ‘Hans en Grietje in Sprookjesland’.

Wij schieten naar dezelfde locatie maar dan met ’n kleurenfilm uit 1939, 85 jaren terug! Fotofirma Agfa was pas drie jaren ervoor gestart met het nieuwe procedé, daarvoor voerde lange tijd zwart-wit de boventoon.

J.A. van Spaendonck schoot deze film bij de voorstelling ‘Don Quichot op de bruiloft van Kamacho’ gespeeld in het Oisterwijkse Natuurtheater in augustus 1939 door De Ghesselen van den Spele.

Het Oisterwijkse Natuurtheater dat meer dan 1000 toeschouwers kon herbergen was nog piepjong, drie jaren ‘oud’ slechts; het werd in 1936 gerealiseerd.

J.A. van Spaendonck moet bij het filmen door zijn kleurenfilm zijn geraakt, we schieten tijdens het kijken plots over op zwart-wit. Maar, wel met beelden véél scherper van kwaliteit waardoor je ziet dat de kleurenmethode nog niet helemaal was uitgekristalliseerd.

Er werd veel uit de kast gehaald in 1939. Het decor speelde niet de hoofdrol, de groene boswand bleek voldoende maar, daar staat wel ’n massa acteurs tegenover en levende have als paarden, ezel en hond. De regie was in handen van Carel Briels, de tekst van Pieter Langendijk. De net afgestudeerde Briels was ’n gouden greep, hij had het regisseren van massaspektakels fenomenaal in de vingers.

Ook de keus voor een ‘lichtere’ productie -in tegenstelling tot de veel zwaardere stukkeuzes in de jaren ervoor- viel in goede aarde bij het publiek. Jos van der Bruggen stal in de rol van Sancho Panza de harten van de toeschouwers. Gerard Verhoeven nam de rol van Don Quichot op zich en een andere, grote toneelnaam uit Oisterwijks toneelverleden -Jan Merkelbach- speelde de kok Vetlasoepe. Dansstudio Evers stond garant voor de choreografieën, Gerrit Schippers verzorgde de grime. Ook deze kregen de handen op elkaar aldus ’n al even oude, vergeelde recensie.

Andere rollen werden bezet door: Kamacho – Jan van den Bosch, Baziluin – Wim Poirters, Quiteria – Jo Hoefnagels, Meester Jochem – Jan Groenland, Pastoor – Wim Raaijmakers, Boerenpaar – Kees Jozen en Jet Verhoeven.

Met als basis de tekst van Pieter Langendijk werd het spel ‘Don Quichot op de bruiloft van Kamacho’ in 1945 en 1955 opnieuw in studie genomen. ‘De Man van La Mancha’ in een bewerking van toneelschrijver Dale Wasserman en componist Mitch Leigh werd in 2002 door de VOS ten tonele gevoerd. In 2014 bracht Theatergroep Trappaf onder de titel ‘Opa Don Quichot’ het tot de verbeelding sprekende, tijdloze verhaal in een bewerking van Femke Jonas. Alle producties gebracht op nog altijd dezelfde flagstones als destijds!

Fantastisch om te kunnen zien dat dezelfde grond destijds én nu nog altijd zoveel speelplezier geeft aan hen met de hobby: theater maken!

Beeldmateriaal: Collectie Regionaal Archief Tilburg – Film door J.A. van Spaendonck

 

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk