Care Inn

IVN Oisterwijk geeft lezing over Planten en hun belagers


Zoogdieren vreten vrijwel altijd de hele plant op, maar heel veel insecten doen dat maar gedeeltelijk, zodat de vraat aan planten de dader verraadt: rups, kever of wants.

Een driehoornmestkever

De relatie tussen plant en belager is soms in de evolutie heel ver gegaan. Zo zijn er gallen ontstaan, waarbij de plant karakteristiek weefsel vormt om de belager in te sluiten. Gallen worden vooral veroorzaakt door wespjes. Bladmijnen zijn sporen van insecten die in de planten graven, vooral veroorzaakt door vlinders en vliegen. Ze laten alle hun karakteristieke sporen na. Op de website van Plantparasieten van Europa kun je, als je de waardplant kent, heel veel terugvinden. Na de pauze zal dit gedemonstreerd worden.

Wanneer:
donderdag 18 april 2024
20:00 tot 22:00
De zaal is vanaf 19.30 open.

Waar:
De Nieuwe Burght
Sportlaan 24
5062 JK Oisterwijk

Kosten:
Gratis voor IVN-leden.
Niet IVN-leden betalen € 2,50
Aanmelden verplicht (klik)