Care Inn

Herdenking 4 mei Dodenherdenking in Oisterwijk en Haaren


Ieder jaar is op 4 mei de Nationale Dodenherdenking. Ook de gemeente Oisterwijk herdenkt, in Oisterwijk en in Haaren. Het gemeentebestuur nodigt je uit voor de herdenkingsbijeenkomst in Oisterwijk.

 

“Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.” – Officieel memorandum, het gedenkschrift voor de Nationale Herdenking

Voor iedereen die, op welke manier dan ook, bij oorlog betrokken is geweest en voor iedereen die zich daarbij betrokken voelt, geeft de dodenherdenking de gelegenheid om een moment stil te
staan bij dat wat in het verleden is gebeurd. U bent welkom op:

Zaterdagavond 4 mei 2024

Oisterwijk Herdenkt (Foto: LOVO).

Muziekuitvoering in de H. Joanneskerk aan De Lind in Oisterwijk. Het programma begint om 17.45 uur (om te voorkomen, dat musici en publiek gestoord worden, is na aanvang geen toegang meer
mogelijk). De kerk is open vanaf 17.15 uur

Programma Oisterwijk
Voor de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei, heeft het 4 mei-comité een programma samengesteld, waarvan je de hoofdlijnen hieronder leest:

• 17.45 uur muziekuitvoering: Yizkor van Josef Malkin en requiem van Joseph Rheinberger in de H. Joanneskerk, De Lind 52, Oisterwijk. Toegang tot de uitvoering is gratis. Je moet wel uiterlijk 30 april reserveren. Stuur voor kaartjes een mail naar herdenkingsconcertoisterwijk@kpnmail.nl. De muziekuitvoering duurt tot ongeveer 19.05 uur.

Voor de volgende programma onderdelen
hoef je je niet aan te melden:

• 19.15 uur stille tocht vanaf de H. Joanneskerk naar bevrijdingsmonument

Aansluitend:

• Herdenkingsplechtigheid bij het bevrijdingsmonument in Oisterwijk
• Kranslegging
• Samenkomst in het raadhuis en gelegenheid tot napraten

Kranslegging
Elk jaar doen verschillende besturen mee aan de kranslegging. Wanneer je namens of met het bestuur van jouw organisatie of vereniging een krans bij het monument wilt leggen, neem dan zo snel mogelijk contact op met Esther Tol, ceremoniemeester tijdens de 4 mei-viering. Bel (013) 529 13 11 of mail esther.tol@oisterwijk.nl.

Stille Tocht
Het 4 mei-comité vraagt inwoners, de horecaondernemers en bezoekers van het centrum van Oisterwijk, om er samen voor te zorgen dat de stille tocht en de herdenkingsplechtigheid bij het bevrijdingsmonument ongestoord kunnen plaatsvinden.

Informatie
Wil je meer weten over deze herdenkingsbijeenkomst? Neem contact op met Esther Tol van de gemeente Oisterwijk via (013) 529 13 11 of esther.tol@oisterwijk.nl.

Programma Haaren

Het gemeentebestuur nodigt je ook uit voor de herdenkingsbijeenkomst in Haaren. Zij hopen je te mogen ontmoeten in Haaren op:

Zaterdagavond 4 mei om 19.30 uur
Programma Haaren
• Herdenking om 19.30 uur in Haaren bij het oorlogsmonument, op het plein vóór de kerk
• Na 20.15 uur is iedereen van harte welkom om, onder het genot van koffie/thee, in het voormalige gemeentehuis ‘Gedenkplaats Kamp Haaren’ te bezoeken.

Bij de Herdenking in Haaren zijn vele verenigingen betrokken, zoals de gezamenlijke gilden, Zanggroep DaCapo, Scouting Haaren, RKSV Nemelaer, muziekvereniging Sint Gregorius maar ook de  kinderen van beide basisscholen. Wethouder Dion Dankers is namens het college aanwezig. We zwaaien dit jaar de bevrijdingslopers weer uit, die dezelfde nacht het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen en dit naar Haaren en Oisterwijk brengen.

‘Onze Veteranen, in Vredesmissies toen en nu’

De rode draad bij de herdenking dit jaar zal ‘Onze Veteranen, in Vredesmissies toen en nu’ zijn. Diverse sprekers zullen deze thematiek aanhalen; wat het doet met 2e en 3e generaties en hoe bijzonder het is om als generatie op te groeien in vrijheid en je te mogen ontwikkelen tot wie je wilt zijn. Zonder angst, zonder dwang.