Care Inn

Gemeente waarschuwt deels onterecht voor gemeentegidsen in Oisterwijk


Gemeente Oisterwijk waarschuwt, maar er is uiteraard niets mis met een mooie gemeentegids!

‘Let op: De gemeente Oisterwijk geeft geen gemeentegids uit’ zo kopt Gemeente Oisterwijk. Voor de goede orde, het bericht komt van de gemeentelijke organisatie, namens het college van Burgemeester en Wethouders. Die nuance is in deze van belang, omdat het woord ‘gemeente’ ook gebruikt kan worden voor de gehele samenleving, alle inwoners samen, binnen het geografische gebied van Haaren, Heukelom, Moergestel en Oisterwijk.

Waarschuwing

De gemeente schrijft: ‘Wij geven geen gemeentegids uit. Dat is jaren geleden al besloten omdat de informatie ook op andere manieren te vinden is en dan vaak sneller en zeker actueler. Toch horen wij nog regelmatig dat inwoners en ondernemers uit naam van de gemeente Oisterwijk benaderd worden om te adverteren in de gemeentegids. Dit is dus niet een gemeentegids van de gemeente Oisterwijk en wij zijn ook niet betrokken bij de inhoud ervan.’ De tekst is identiek aan die van eerdere jaren. Juist en terecht stelt de gemeentelijke organisatie, dat deze geen gids uitgeven, en uiteraard is het niet netjes als (als!) bedrijven zich voordoen als zijnde ‘de gemeente’. Het is dus (altijd) goed om op te letten met wie je als bedrijf of ondernemer zaken doet.

Initiatief

Zoek het samen maar uit… het kan op MijnOisterwijk.nl

Jammer is het wanneer goedwillende organisaties van deze overheidswaarschuwing de dupe worden. Er zijn er immers ook die geen vlieg kwaad doen, en hele mooie voorzieningen realiseren. Ze doen dit zonder misbruik te maken van de gemeentelijke organisatie, maar zijn wel gericht op dezelfde doelgroep, de inwoners en bedrijven in de gemeente.

In dat geval is er niks aan de hand. Zo maken wij onze nieuwssite specifiek voor en over de (inwoners uit de) gemeente Oisterwijk, zijn er diverse toeristische- en welzijnsgidsen over ‘Gemeente Oisterwijk’ en is er bijvoorbeeld ook een hele mooie digitale gemeentegids over gemeente Oisterwijk: Mijn Oisterwijk (klik).

Gaten

Omgekeerd – ook in dit voorbeeld – zijn het gaten die worden ingevuld door enthousiaste initiatiefnemers, juist nadat het college (burgemeester en wethouders) eerder besloten heeft op een dergelijke voorziening te bezuinigen. In plaats van (alleen) te waarschuwen, zou een positieve waardering   voor het goede wat zij voor onze samenleving doen wat ons betreft passend zijn…