ondernemers

VVD Oisterwijk wil af van gevaarlijke stoffen per trein door Oisterwijk


VVD Oisterwijk dient donderdagavond tijdens de raadsvergadering een zogeheten ‘Motie vreemd aan de orde van de dag’ in. De partij wil het college oproepen tot maximale inzet bij de aanleg van de Delta Rhine Corridor.

De Delta Rhine Corridor loopt door Haaren en Oisterwijk (Bron: Gasunie)

De Delta Rhine Corridor omvat een aantal ondergrondse buisleidingen voor het transporteren van diverse gassen en vloeistoffen, vanuit Rotterdam via Moerdijk naar Zuid-Limburg en verder door naar Duitsland. Een stukje van die buisleiding loopt over grondgebied van de gemeente Oisterwijk. ‘Een uitgesproken kans voor ondernemers, maar vooral uitermate goed nieuws voor onze inwoners omdat dit een alternatief biedt voor vervoer van gevaarlijke stoffen dat nu nog per trein door onze kernen gaat.’

VVD raadslid Patrick Simons (Foto: Masja Vlaminckx).

Op dit moment ervaren inwoners (over)last van die treinen, vanwege geluid, trillingen, dichte overwegen en het toegenomen risico bij calamiteiten. Minder treinen, een groot deel minder goederentreinen, en zonder deze gevaarlijke stoffen… dat zou een hele verbetering zijn. Desgevraagd geeft raadslid Patrick Simons aan, dat de volgende stap zal zijn om ook formeel voor de toekomst te waarborgen dat – na de aanleg van die buisleidingen – het vervoer van die gevaarlijke stoffen niet meer via het spoor door Oisterwijk gaat.

Een ‘Motie vreemd aan de orde van de dag’ bevat een opdracht aan het college (burgemeester en wethouders), om iets te doen of te laten. Anders dan andere moties, bevat het een onderwerp dat voor de betreffende raadsvergadering niet op de agenda van de raad staat. Bij een meerderheid van stemmen, behoort het college deze motie uit te voeren. Regelmatig komt het voor dat een dergelijke motie tijdens de vergadering wordt ingetrokken, omdat de verantwoordelijk wethouder namens het college toestemt en belooft het gevraagde te gaan doen. In dat geval is die belofte evengoed geldig.

Bekijk hier meer informatie over de Delta Rhine Corridor. Zie ook onderstaande video over de Delta Rhine Corridor, en lees hier (klik) meer over mogelijke risico’s van vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor.