uitgelicht

Uitstekende prestaties schaatsers De Vennen Moergestel op NK


Tijdens de laatste wedstrijden om Nederlandse Kampioenschappen (NK’s) hebben Karlijn Schellekens en Thomas van Berkel van Schaatsclub De Vennen uitstekend gepresteerd. Karlijn werd tiende in het eindklassement van het NK Sprint en Thomas behaalde tijdens de Nederlandse Afstandskampioenschappen 3000 en 5000 meter respectievelijk de twaalfde en de elfde plaats. Met zijn tijd van 7:12.13 op de 5000 meter veroverde Thomas bovendien het Clubrecord. Tom van Dijck was op Zuid-Nederlands niveau ook succesvol op lange afstanden.

Thomas van Berkel werd twaalfde en elfde tijdens NK Afstanden en veroverde het Clubrecord 5000 meter (Foto: Wouter Groenen).

De laatste Nederlandse Kampioenschappen van het seizoen 2023/2024 werden op 2 en 3 maart op de ijsbaan in Hoorn gehouden. Karlijn Schellekens behoorde tot de zesentwintig meisjes Junioren-A die zich hadden gekwalificeerd voor het NK Sprint. Op zaterdag 2 maart reed zij met 42.41 de twaalfde tijd op de 500 meter en werd zij met 1:25.15 negende op de 1000 meter. Tijdens de tweede dag was zij met 42.49 elfde op de 500 meter en met 1:25.40 tiende op de 1000 meter. Deze vier tijden waren samen goed voor de tiende plaats in het eindklassement, zodat Karlijn met trots kan zeggen dat zij tot de tien snelste meisjes Junioren-A van Nederland behoort.

Thomas van Berkel was een van de twintig jongens Junioren-A die op zaterdag 2 maart mochten strijden om de titel Nederlands Afstandskampioen 3000 meter. Thomas nam een risico door supersnel te starten, hij reed zijn eerste ronde in 30.79, maar dat pakte goed uit. Hij slaagde er namelijk in zijn verval per ronde te beperken. Met licht oplopende rondetijden naar 34.33 in de laatste ronde, kwam hij op een eindtijd van 4:06.43 die hem op een mooie twaalfde plaats bracht. Die twaalfde plaats leverde hem bovendien een startbewijs op voor deelname aan het Nederlands Afstandskampioenschap 5000 meter dat op zondag 3 maart werd gehouden. Tijdens deze rit over 5000 meter begon Thomas met 33.39 in de eerste ronde voorzichtiger dan een dag eerder, maar slaagde hij er wel in om zijn rondetijden nagenoeg constant te houden. Met zijn eindtijd van 7:12.13 kwam hij op de elfde plaats in het kampioenschap en werd hij bovendien de nieuwe eigenaar van het Clubrecord 5000 meter. Deze tijd was namelijk ruim twee seconden sneller dan het oude Clubrecord dat op 26 februari 2022 door Teun van der Linden in Heerenveen was gereden.

Ook Tom van Dijck was in het eerste weekend van maart actief op de lange afstanden. Op vrijdagavond 1 maart nam hij in Breda deel aan de finalewedstrijd van de Zuid-Nederlandse Marathoncompetitie. In de wedstrijd over zestig ronden kwam Tom in de categorie Heren C1 als zesde over de finish. In het eindklassement van de twaalf op de ijsbanen van Breda, Tilburg, Eindhoven en Geleen gereden wedstrijden eindigde Tom ook op een keurige zesde plaats. Op zondagavond 3 maart mocht Tom in Tilburg deelnemen aan het Zuid-Nederlands Afstandskampioenschap 10000 meter. Hoewel dit de eerste keer in zijn carrière was dat hij deze langste langebaanafstand reed, slaagde hij erin om zijn rondetijden net boven de veertig seconden te houden. Dit bracht hem op de uitstekende eindtijd van 16:53.73 en de achtste plaats van het Zuid-Nederlands Afstandskampioenschap. Met deze tijd is Tom, achter Teun van der Linden, de tweede snelste schaatser op de tien kilometer in de geschiedenis van Schaatsclub De Vennen.