ondernemers

Oisterwijkse Marialinde of Oude linde geen Europese boom van het jaar


De Oisterwijkse Oude Linde of bij deze verkiezing Marialinde genoemd heeft de titel Tree of The Year niet kunnen behalen; het werd een ook verdienstelijke zevende plek.

Jazzmuzikant Bartolo van den Braak (Bron: Oisterwijk in Beeld)

De 650 jaar Oude Linde aan De Lind in Oisterwijk is op een mooie 7e plaats geëindigd in de Europese verkiezing Tree of the Year. Het was een nek-aan-nekrace met de Spaanse eik en de Tsjechische perenboom om een plek in de top 5. De Marialinde werd eerder verkozen tot De Boom van het Jaar 2023 en door SBNL Natuurfonds ingezonden voor de Europese verkiezing. De ‘Heart of the Garden’ uit Polen mag een jaar lang de titel European Tree of the Year dragen. De boom uit Frankrijk werd tweede en de olijfboom uit Italië derde. Aan de Europese boomverkiezing deden 15 landen mee.

O’p de kaart

‘Wat hebben we gestreden om de Europese titel binnen te halen! We hebben ons stinkende best gedaan en veel lol gehad. Helaas waren er zes (grote) landen die meer stemmen behaalden, maar toch zijn we super trots om als klein kikkerlandje op de 7e plaats te eindigen. Ons mooie Oisterwijk staat met de Marialinde nu nog meer op de kaart,’ zegt Frans Kapteijns. De boom uit Oisterwijk werd uitgelicht in onder andere het NOS- en Jeugdjournaal, Omroep Max, Omroep Brabant en in vele andere landelijke, regionale én niet te vergeten de lokale media.

Theatergroep Trappaf tijdens de carnavalsoptocht in Oisterwijks Döllekesgat.

Aandacht

Er was volop aandacht voor de boom en daarmee Oisterwijk. Social media, appgroepen, websites, dag- en weekbladen, cultuur- en natuurorganisaties, radio en TV werden door vele lokale enthousiastelingen volop benut. In een promotievideo riepen burgemeester Hans Janssen en lokale bekenden op om te stemmen en jazzmuzikant Bartolo nam zelfs een nummer op onder de boom (zie video onder). Met Carnaval was de Oude Linde een dankbaar onderwerp voor de Sauwelavonden, liep Trappaf mee als wandelende boom in de optocht en brachten dweilorkesten een feestelijke O’de aan de linde. Oisterwijker Robèrt van Beckhoven (zie video onder) deelde zijn trots in een video en in het TV-programma Tijd voor Max.

Binnenkort komt bij de Oude Linde een plaquette en tijdens stadswandelingen door het historische centrum vertellen de gidsen over de linde. Ook wordt de boom opgenomen in diverse routes en worden knusse voorstellingen onder de linde verwacht. Op deze manier blijft het verhaal bestaan.