uitgelicht

Oisterwijkse Carlijn naar Brabantse finale voorleeswedstrijd


Acht voorleeskanjers zijn door naar de Brabantse finale Nationale Voorleeswedstrijd!

De acht finalisten in Brabant, met Carlijn van Gisbergen uit Oisterwijk (tweede van rechts)

Zaterdag 2 maart 2024 vond de halve provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7-8 plaats. 60 kinderen lazen in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle voor uit hun favoriete boek. De jury benoemde de volgende kanjers tot voorleeskampioen; zij gaan door naar de Brabantse finale op 29 maart 2024:

• Merlischa Flu – Geertruidenberg, Basisschool de Vuurvlinder
Voorgelezen uit Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens
• Bibi Cornelis – Sint Anthonis, Basisschool Leander
Voorgelezen uit Lampje van Annet Schaap
• Veerle Goebbels – Heeze, Basisschool De Trumakkers
Voorgelezen uit Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens
• Carlijn van Gisbergen – Oisterwijk, OBS De Kikkenduut
Voorgelezen uit Honderd uur nacht van Anna Woltz
• Krijn Liefrink – Valkenswaard, Basisschool De Smelen
Voorgelezen uit Joris en de geheimzinnige toverdrank van Roald Dahl
• Luc Hanssen – Heeswijk-Dinther, Basisschool ’t Palet
Voorgelezen uit Laser Game van Maren Stoffels
• Elisa Kempen – Berlicum, Basisschool de Parel
Voorgelezen uit Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell
• Elisa Brouwers – Bergen op Zoom, Basisschool Octopus
Voorgelezen uit Hotel Bonbien van Enne Koens

Recordaantal
Dit jaar organiseerden een recordaantal scholen een lokale ronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De provincie Noord-Brabant leverde, net als voorgaande jaren, de meeste schoolkampioenen: 615 kinderen hebben meegedaan aan de lokale rondes. Daarvan hebben er 60 meegedaan aan de halve finale op 2 maart 2024. De Brabantse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd vindt plaats op vrijdagavond 29 maart 2024 in Goirle. Uit de acht finalisten wordt één provinciale voorleeskampioen gekozen die Brabant vertegenwoordigt op de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd groep 7 – 8 op woensdagmiddag 22 mei 2024 in TivoliVredenburg in Utrecht.

Voorlezen
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen en de Openbare Bibliotheken. Met deze jaarlijks terugkerende wedstrijd toont de bibliotheeksector aan dat (voor)lezen niet alleen leuk, maar vooral ook erg belangrijk is. Wil je zelf gaan lezen of voorlezen? Ga naar je bibliotheek. Ze hebben er de meest prachtige materialen en de medewerkers helpen je uitzoeken welke boeken bij jou passen.