uitgelicht

Grafiek Platform Brabant te zien in De Verdieping Moergestel


Al eeuwenlang zijn er talloze grafische kunstenaars aan het werk in Nederland en dat zien we nog steeds om ons heen. Velen van hen zijn aangesloten bij het landelijke Grafiekplatform. In onze provincie Noord-Brabant zijn een 20-tal van deze leden bij elkaar gekomen om hun werk te laten zien: in Galerie de Verdieping, St-Jansplein 5 in Moergestel.

Tijdens deze expositie kun je grafiek zien in allerlei soorten en maten, uiteenlopend van realistisch tot abstract en gemaakt met een breed scala aan technieken. Er zijn hier in de omgeving prachtige grafische werkplaatsen waar dit werk gemaakt kan worden en waar cursussen worden aangeboden, zoals met name in ’s Hertogenbosch en Eindhoven. Grafiek is de techniek waar je met behulp van “drukken”, meestal met een pers, een afbeelding, een prent, een kunstwerk maakt. Een verschil met bijvoorbeeld schilderikunst is dat er bij grafiek vaak meerdere exemplaren gemaakt kunnen worden. Hoogdruk, doordruk, vlakdruk, diepdruk, blinddruk zijn zo een paar grondvormen. En hieromheen veeltechniekmogelijkheden en combinaties ervan om een prent te maken.

Kunst van een van de deelnemende kunstenaars (Bron: De Verdieping)

Buiten het kunstveld heeft iedereen wel eens gehoord van bv de etsen van Rembrandt, of van een zeefdruk, een houtsnede en wellicht die ook hebben bekeken. Misschien zelfs wel eens eigenhandig iets gemaakt, zoals gestempeld met kant en klare stempels of met een uitgesneden aardappel. Een linosnede maken waarschijnlijk ook wel. Een zeefdruk wordt al iets ingewikkelder en een ets maken en drukken, dat gebeurt niet zo snel en dat geldt al helemaal voor een steendruk, om enkele voorbeelden te noemen.

Tijdens de expositie bij Galerie De Verdieping zijn steeds kunstenaars aanwezig die meer kunnen vertellen over wat er te zien is en over gebruikte technieken. Laat je inspireren en kom dus kijken en luisteren. En vooral: stel je vragen. Dat kan tijdens het lange Paasweekend: Paaszaterdag tot en met Paasmaandag van 11 tot 17 uur. Lukt het niet om bij de paaseieren weg te komen dan is er in het aansluitende weekend een herkansing op zaterdag 6 en zondag 7 april eveneens van 11 tot 17 uur.

Kunstenaars: Marion van Bergen, Ron Beumer, Jan van Dijk, Aris Engel, Jacomijn den Engelsen, Peter Franssen, Addy Graafmans, Maria Klerx, Iris van Lavieren, Petra van Leenen, Sarah Linde, Rolf Maas, Marina Provatidou, Sarah van Rossem, Henny Schakenraad, Karin Schreppers, Roos Marthe Thijsen, Marian Vergouwen, Helma Veugen en Set Huijsmans (curator expositie).