uitgelicht

Downsouth Oisterwijk streeft naar revival operette


Decennia lang trok Oisterwijk duizenden bezoekers met de jaarlijkse operette uitvoeringen in het Natuurtheater. De operette lijkt –  niet alleen in Oisterwijk –  een langzame dood te zijn gestorven. Maar als het aan Downsouth Oisterwijk ligt komt deze vorm van muziektheater weer terug naar Oisterwijk. Niet in de aloude, bekende vorm van de Weense operette, maar in een sprankelende, humoristische Engelse variant.

Downsouth Oisterwijk

Sinds 1 januari van dit jaar is Oisterwijk een nieuwe vereniging rijk die zich wil inzetten voor een breed en toegankelijk cultuuraanbod. Het dagelijks bestuur van deze vereniging bestaat uit drie mensen die gepokt en gemazeld zijn als het aankomt op culturele activiteiten. Voorzitter Kees van Dongen was initiator en voorzitter van de Stichting Oisterwijk 800 die gedurende het feestjaar 2012 honderden activiteiten organiseerde en coördineerde, en is voorzitter van de Stichting Oisterwijk Schrijft Cultuur en de Stichting Oisterwijk Verbeeld(t), die de oorlogsfilm ‘Schaduwspel’ produceerde en Beeldbank Oisterwijk oprichtte. Frans Kapteijns heeft diverse bestuursfuncties op zijn naam staan, w.o. die van voorzitter van Koninklijk Harmonieorkest Asterius en GUO. en Marya Hüsstege was bedenkster, schrijver en producent van de film ‘Schaduwspel’ en enige tijd hoofdredacteur van LOVO. Momenteel is zij als redacteur verbonden aan Oisterwijk In Beeld, waarmee ze o.a. de documentaires ‘De verborgen verhalen van Nemelaer’ en ‘De kindervriend’ maakte. Drie bevlogen mensen dus, met hart voor cultuur en hart voor Oisterwijk. Het eerste project van Downsouth Oisterwijk is meteen het omvangrijkste van de geplande activiteiten: een jaarlijkse uitvoering in het Natuurtheater van een ‘operetta’ van het Engelse duo William Gilbert en Arthur Sullivan. De eerste uitvoering staat al gepland voor september dit jaar: de komische operette ‘De piraten van Penzance’.

downsouth

v.l.n.r. Kees van Dongen, Marya Hüsstege, Frans Kapteijns

Toekomstplannen

Een breed en toegankelijk cultuuraanbod: wat zijn precies de plannen? “Dat is meerledig, “ legt Marya Hüsstege uit. “We willen het cultuuraanbod verbreden. Oisterwijk heeft meerdere verenigingen en gezelschappen die eigentijdse musicals brengen. Wat wij op het gebied van muziektheater willen aanbieden is een vorm van muziektheater die het midden houdt tussen operette en vaudeville. De ‘operetta’s’ van Gilbert en Sullivan, zoals zij het zelf noemen, zijn eigenlijk de voorloper van de musical. De muziek is in de Victoriaanse tijd geschreven maar is nog altijd over de hele wereld mateloos populair. In Nederland zijn we niet zo bekend met het werk van dit duo. De tientallen stukken die zij hebben geschreven zijn heel vermakelijk en van alle tijden. Wij willen het Oisterwijkse theaterpubliek daar graag mee laten kennismaken.”

“Daarnaast gaan we in de herfst- en wintermaanden een kleinschalig programma brengen op zondagmiddag, onder de naam ‘Rondom de kachel’. Daarbij wordt het optreden van een artiest of een klein ensemble afgewisseld met een lezing of presentatie door een gastspreker. De onderwerpen zullen heel erg variëren, maar zijn nooit academisch of hoogdravend. Wij willen ons aanbod laagdrempelig houden. De bezoekers moeten na afloop allemaal naar huis gaan met het gevoel dat ze een leuke middag of avond hebben gehad. Als ze daarvan ook nog iets nieuws hebben opgestoken, is dat een leuke bonus.”

Maar het zal niet bij deze twee activiteiten blijven, onthult Hüsstege. “We hebben nog andere plannen, maar daar wil ik nu nog niet teveel op in gaan. Eerst maar eens ‘De piraten’ vlottrekken!”

De piraten van Penzance.

Met ‘De piraten’ doelt Marya Hüsstege op de voorstelling ‘De piraten van Penzance’ . “Een van de populairste werken van Gilbert en Sullivan”, licht ze toe. “Wij Nederlanders kunnen over het algemeen grote waardering opbrengen voor de bekende Engelse humor: hun talent om de eigen tradities en karaktertrekjes op de korrel te nemen en het establishment in het belachelijke te trekken. Het werk van Gilbert en Sullivan zit daar vol mee. Daarom is en blijft hun werk zo leuk. Dat het niet oubollig of stoffig is blijkt wel uit het feit, dat in Engeland, Amerika en Australië jaarlijks tientallen uitvoeringen van één of meer van hun operetta’s in grote en kleine theaters staan geprogrammeerd. Ze worden als highschoolvoorstellingen gespeeld door studenten. Op Broadway stond “The Pirates of Penzance” ooit maandenlang geprogrammeerd met bekende sterren als Kevin Kline, Linda Ronstadt en Angela Lansbury in de hoofdrollen.  Het werk is van alle tijden en voor iedereen: van jong tot oud.”

Er moet wel nog het een en ander gebeuren om de voorstelling tot stand te brengen. “De cast is er, maar voor een nieuwe vereniging zonder eigen middelen is het bijzonder moeilijk om de financiering van zo’n project rond te krijgen. Dat is onze uitdaging voor de komende maanden!”.

Het verhaal van ‘De piraten van Penzance’, het eerste wapenfeit van Downsouth Oisterwijk,  gaat over de jonge Frederic die, op de dag dat zijn leercontract bij de piraten afloopt, besluit hen de rug toe te keren en het rechte pad op te gaan. Dat rechte pad blijkt nogal kronkelig maar na de nodige hilarische plottwists vindt hij toch het geluk in de armen van één van de dochters van een bijzonder deftige generaal. Wellicht luidt deze voorstelling de revival in van een Oisterwijkse traditie: de jaarlijkse opvoering van een operette in het Natuurtheater!

14 en 15 september in het Natuurtheater aan de Gemullehoekenweg.

Voor meer info: www.downsouthoisterwijk.nl

downsouth