ondernemers

Beeldbank Oisterwijk: Wateroverlast in Oisterwijk 1962-1963


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Wateroverlast op de Baerdijk in de vroege jaren ’60. (Bron: film Peter Deen)

Wat ’n water viel er afgelopen winter uit de hemel. En toch; als Oisterwijk in het verleden hiermee geconfronteerd werd betekende dat heel meer wat meer last dan tegenwoordig!

Vóór de kanalisering en aanbrenging van stuwmogelijkheden was het schering en inslag in Oisterwijk: bij overvloedige neerslag trad de Voorste Stroom -die in de lengterichting door Oisterwijk stroomt- uit haar oevers. Dit leidde tot ongemak op veel plaatsen in het stadje met dorpskarakter. De film toont hierover beelden van de Baerdijk.

Ook in de winter van 1962/1963 overstroomde delen van Oisterwijk door grote hoeveelheden regen en het niet kunnen verwerken ervan door het beekdal van de Voorste Stroom. Ook de ‘Achterste Stoom’ -die zuidelijker stroomt- liet van zich weten. Hiervan laat de film mooie beelden zien van de Gemullehoekenweg. Let ook op de oude bruggen over beide stromen.

In ’68 en ’69 werd de bedding van de Voorste Stroom rechtgetrokken en ’n stukje naar het zuiden verlegd. Vóór die tijd liep de Voorste Stroom ’n stukje noordelijker door het Lindepark en stroomde zelfs ’n kleine honderd meter evenwijdig aan de Gemullehoekenweg om daarna in het groen achter De Weijenbergh haar grillige loop te vervolgen.

Het verleggen en rechttrekken van de Voorste Stroom deed haar werk voor wat betreft de waterverwerking maar hiermee verloor het waterlint haar idyllische aanblik en had de aanblik van ’n kaarsrecht kanaal. In 2007 startte een schoonmaakoperatie en herinrichting van de Voorste Stroom in de kom van de gemeente. In het Lindepark werden vistrappen aangelegd en hier en daar liet men de beek meanderen. Groen langs de oevers verfraaiden de aanblik.

Peter Deen schoot de film. Hij bezat reeds in 1961 een Dubbel 8mm filmcamera van Russische makelij, gekocht voor 100 gulden bij de Keurkoop. De voeding kwam van een platte ‘Witte Kat’-batterij. De camera leverde niet de allerbeste beeldkwaliteit maar het blijft fantastisch de oude beelden te zien!

Als op de winterdag de overstroomde weilanden bevroren leverde dat extra mogelijkheden op tot ijsvertier. Beelden hiervan in een andere film van Peter Deen: https://beeldbankoisterwijk.nl/videos/schaatsen-bij-de-lourdesgrot/

Beeldmateriaal: Peter Deen

 

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk