ondernemers

Wandelen langs interessante bezienswaardigheden in de omgeving van Heukelom


Eerste dinsdag van de maand wandeling 5 maart 2024.

Groepsfoto voor de Kerkhovense molen tijdens de wandeling op 6 februari 2024 (Foto: Ludo Claessens).

De natuur is nog steeds erg nat. Daarom is het wandelen over bospaden en andere zandpaden lastig. Voor dinsdag 5 maart a.s. hebben we dan ook een wandeling uitgezet over (grotendeels) verharde paden. De route gaat vanuit het startpunt aan de Oisterwijkseweg over de Heukelomsebaan en Hoevenseweg. Daar aangekomen gaan we richting Baksevenweg. Die volgen we een tijdje en daarna wandelen we via de Tilburgseweg en de Akkerweg terug naar het startpunt.

Onderweg passeren we enkele bijzondere punten. Allereerst op de Heukelomsebaan de boom waar op 23 oktober 1941 het levenloze lichaam van Ria Pagie werd gevonden. Zij werd om het leven gebracht door Theo van Berkel. In de boom is nog steeds een kruis zichtbaar dat daarin ter herinnering gekerfd is. Even verderop komen we langs de Pierenberg. Vele mensen kennen deze zandverstuiving als een leuke locatie om met de kinderen naar toe te gaan voor een feestje of speelpartij. Deze kleine zandverstuiving is een overblijfsel van wat 100 jaar geleden nog een hogere berg was. Door afgravingen en verwaaien heeft de Pierenberg hoogte verloren, maar dat mag de pret van spelende kinderen niet bederven. Als we even verderop linksaf slaan komen we op het onverharde gedeelte van de Hoevenseweg. Dat is van oorsprong een weg tussen Tilburg en Oisterwijk waaraan door koning Willem II een aantal Koningshoeven werd gebouwd. Daaraan ontleent deze weg zijn naam. Vervolgens wandelen we over een pad dat gelegen is tussen het Galgeven en het Bakscheven. Beide vennen kennen hun eigen geschiedenis. Het Galgeven is maar liefst 16 ha. groot. Op een van de heuveltjes aan het ven stond ooit een galg en op een ander een volmolen die werd gebouwd en gebruikt door textielfabrikant Van den Bergh. Daardoor ontstond veel vervuiling in het Ven. Tegenwoordig mag niet meer in het ven worden gezwommen. In het verre verleden zijn daar verschillende personen verdronken. In het Bakscheven mag natuurlijk wel worden gezwommen, maar alleen door leden van de gelijknamige zwemvereniging. Deze werd opgericht in 1909 en is nog steeds erg populair.

Zoals gebruikelijk is deze wandeling voor ieder die meewil, je hoeft je niet vooraf aan of af te melden. Het wordt weer een rustige wandeling van ongeveer 7 kilometer met een voor iedereen te behappen tempo. We vertrekken om 09.30 uur vanaf het adres Oisterwijkseweg 68 (familie Gelden). Daar is voldoende parkeergelegenheid voor fiets en auto. Wil je over deze wandeling meer informatie of wil je de routekaart per mail ontvangen, stuur dan een mail naar pgelden@gmail.com.