ondernemers

Gemeente Oisterwijk zegt niets meer te kunnen doen aan langdurige uitval straatverlichting


meer dan een jaar klagen inwoners uit alle hoeken van de gemeente, dat er straatverlichting defect is, en voor langere tijd blijft. Het betreft vaak grotere stukken van straten in het donker.

Aan het begin van de periode dat het begon op te vallen, gaf de gemeente aan dat een tekort aan personeel bij onderaannemer Enexis het probleem veroorzaakt. Een enkele lamp die uitvalt kan snel opgelost worden, maar waar bijvoorbeeld een kabelbreuk de oorzaak is, moet de gemeente aan Enexis vragen dat te onderzoeken en op te lossen, en die organisatie heeft volgens de gemeente een wachtlijst. Meer uitleg over de straatverlichting leest u hier (klik).

Na ruim een jaar, is er nog geen verandering in de situatie, en blijkt het probleem structureel. Ondanks dat de straatverlichting is aangelegd voor veiligheid van verkeer en woonomgeving, veel reacties van inwoners daar dan ook over gaan, deze inwoners een (gevoel van) onveiligheid ervaren bij afwezigheid van deze verlichting, is het de gemeente nog niet gelukt deze problemen op te (laten) lossen.

In een aantal straten in Oisterwijk is het weken, soms maanden lang donker (Foto: Toby de Kort).

Op de vraag wat de gemeente gedaan heeft of gaat doen om dit structurele probleem te verhelpen, laat een woordvoerder weten dat zij bij Enexis de voortgang monitoren. ‘We begrijpen de frustraties van inwoners goed en blijven daarom vinger aan de pols houden bij Enexis.’

Oplossingen zijn er volgens de gemeente niet. Gedacht zou kunnen worden aan extra personeel van andere bedrijven aantrekken, noodverlichting aanbrengen en/of het kabelnetwerk beter (laten) onderhouden zodat er minder storingen zijn. Een woordvoerder van het college (burgemeester en wethouders) laat weten dat die oplossingen er niet zijn. ‘We zijn hierin afhankelijk van Enexis. De grondkabels zijn niet ons eigendom. Noodverlichting aanleggen is makkelijker gezegd dan gedaan, ook daarvoor heb je elektriciteit nodig.’