ondernemers

Enexis neemt geen maatregelen tegen regelmatige stroomuitval Pannenschuur Oisterwijk


Driemaal werd de wijk Pannenschuur in Oisterwijk afgelopen drie weken getroffen door een flinke stroomuitval. Enexis neem geen maatregelen dit in de toekomst te voorkomen.

Enexis zorgt voor het energienetwerk; de kabels in de grond (Foto ter illustratie: Rick Denissen).

Driemaal betrof de stroomuitval hetzelfde gebied (zie kaart); met daarin 44 postcodes; honderden woningen. Tweemaal betrof het uitval op een woensdagavond; de laatste was van zaterdag- op zondagnacht afgelopen weekend. Tijdens de stroomuitval werken verwarmingen niet, uiteraard ook TV en andere stroomgebruikers niet, wie elektrisch kookt kan niet koken, et cetera. Maar ook bedrijven ervaren overlast, bijvoorbeeld omdat inbraak alarmen afgaan, koel- en vriescellen uitvallen, winkels en horeca moeten sluiten 9zover die tijdens deze storingen open waren). Ook viel alle straatverlichting uit.

In eerste instantie gaf Enexis aan dat er sprake zou zijn van een kabelbreuk; later werd aangegeven dat er kortsluiting was ontstaan vanwege vocht. Na driemaal uitval – er duidelijk geen sprake is van een eenmalig incident of toeval – heeft Enexis ons desgevraagd aanvullende uitleg gegeven: ‘Een deel van de storingen is te verklaren door het extreem natte weer, en de hoge grondwaterstanden. Normaal gesproken kan een elektriciteitskabel tegen wat vocht. Om een kabel zit namelijk een waterdichte mantel. Maar we hebben tienduizenden kilometers kabel in de grond liggen in Brabant en daar zitten altijd kabels bij die licht beschadigd zijn. Bijvoorbeeld door een kleine graafschade, door een steen in de grond, of door andere oorzaken. Als er dan vocht bij de kabel komt, dan kan dat tot kortsluiting leiden.’

Enexis erkent dat deze storingen vervelend zijn, maar waarom specifiek deze wijk daarmee getroffen wordt verklaard Enexis niet. Op de vraag of er maatregelen worden genomen ter voorkoming van verdere uitval reageert de woordvoerder van het energienetwerk ontkennend: ‘Of het aantal stroomstoringen de komende tijd afneemt is moeilijk te voorspellen. Nu grondwaterstanden weer dalen en er wellicht minder regen valt hopen wij dat dit een positief effect heeft op het aantal storingen.’