ondernemers

CDA en VVD hebben vraagtekens bij bouwplan Driehoeven Haaren


Partij CDA en VVD hebben aan het college – na een uiteenzetting van wat volgens hen de laatste jaren aan informatie en mogelijkheden voorbij is gekomen – vragen gesteld over een voorgenomen bouw op het braakliggende terrein rondom een oud schoolgebouw aan de Driehoeven in Haaren. Opvallend hierbij is dat de partijen onderzoeken aanleveren, die in de informatie van van het college aan de raad niet zijn vermeld.

Het totale plan bestaat uit 35 woningen waarvan 21 koop- en 14 sociale huurappartementen, met tevens 1.500 m² aan commerciële ruimte en daarbij behorende (parkeer)voorzieningen. Op die commerciële ruimte zijn de vragen gericht. CDA en VVD stellen in een brief aan het college (burgemeester en wethouders) dat er zowel in 2020 als medio 2023 onderzoeken zijn die aangeven ‘dat het winkelaanbod rond het Mgr. Bekkersplein op termijn naar verwachting weg zal vallen als een winkelcluster rondom Driehoeven 23-25 wordt ontwikkeld. Dat zou inhouden dat het huidige historisch bepaalde dorpscentrum, waar we als gemeente juist nieuwe impulsen willen geven, haar levendigheid bij voorbaat zou verliezen.’

Commerciële ruimte

Het plan voor herbestemming Driehoeven Haaren (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Ook merken beide partijen op, dat de rekensom die het college maakt betreffende commerciële behoefte en beschikbare ruimte daartoe niet passend is. Het college stelt dat ‘locaties met een bestemming voor commerciële voorzieningen elders in het dorp bij de planontwikkeling betrokken worden door de aanwezige planologisch m² aan commerciële voorzieningen ter plaatse te beëindigingen en de te verplaatsen naar de locatie Driehoeven 25.’ De bestaande commerciële ruimten worden vervolgens gevuld met woningbouw.

Wonen

Dat laatste zal in de huidige woningnood niemand op tegen zijn; echter stellen CDA en VVD dat de door het college vermelde locaties nu leeg staan. Beide partijen willen daarmee aangeven dat er geen behoefte is aan extra commerciële ruimte, maar juist wel aan woningbouw, mede om versnippering van winkelgebied te voorkomen. Volgens beide partijen zouden buurtbewoners zich zorgen maken over de beoogde verruiming van commerciële ruimte, verhoogde verkeersdruk en schoolgaande kinderen. Die buurtbewoners hebben een plan alternatief plan gemaakt met meer woningen.

Huidig centrum

Momenteel kent Haaren een winkelconcentratie met supermarkt, brillenzaak, drogist, kledingwinkel en dierenspeciaalzaak aan de Driehoeven tegenover het voorgenomen bouwplan. Ook kent Haaren een winkelconcentratie met supermarkt, financieel advies en ontmoetingscentrum rondom het Mgr. Bekkersplein bij de kerk. Beide locaties liggen 150-200 meter uit elkaar. De twee tussenliggende straten bevatten enkele winkelpanden, in de mix met woningen en horeca. Er is tussen beide locaties geen sprake van een aaneengesloten winkelstraat.

Gemeentehuis

Tijdelijk is bij Mgr. Bekkersplein – vanwege leegstand van het voormalige gemeentehuis – door de gemeente een uitbreiding van commerciële ruimte gerealiseerd. Daarin zit nu onder andere financieel advies en een makelaar, samen met kantoorruimte en een sociaal maatschappelijke voorziening. De gemeente is voornemens om bij de herbestemming van dit gemeentehuis – naast woningbouw – daarbij ook een nieuwe dorpshuis Den Domp en commerciële ruimten te realiseren. Ook bij dat plan is geen verandering opgenomen voor de tussenliggende straten of de realisatie van één geconcentreerd winkelgebied.

De vragen van CDA en VVD richten zich met name op de wens het Mgr. Bekkersplein levendig te houden en bij het nieuw te realiseren plan aan Driehoeven te zorgen voor een prettige woonomgeving. Aan het college wordt gevraagd uitleg te geven waarom er meer commerciële ruimte nodig is en of deze bereid is de plannen bij Driehoeven aan te passen met meer woningen.