ondernemers

Beeldbank Oisterwijk: Onze Lieve Vrouw van de Ganzepoel, terugplaatsing 2001


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Kapel ‘Maria van de Ganzepoel’ zwevend over Heukelomseweg. (Bron: LOVO)

De kapel aan de Oisterwijkse Heukelomseweg staat er al vanaf 1930. Ze draagt de naam ‘Onze Lieve Vrouw van Heukelom’ maar ook wel ‘Onze Lieve Vrouw van de Ganzepoel’.

De laatste naam dankt zij aan de brandput, destijds direct gelegen achter de kapel om bij brand de gemeenschap van bluswater te voorzien. Dat water droeg ook de naam ‘De Ganzepoel’.

Diezelfde brandput veroorzaakte naar alle waarschijnlijkheid de verzakking van de kapel die toen al minstens 35 jaar scheef stond, zo bleek uit een gesprek in 2001 met buurman Ad van de Pas.

In 2001 besloot men dat euvel te verhelpen. De kapel werd tijdelijk op de grond van Ad van de Pas geplaatst. Vervolgens werd een degelijke fundering gestort waarna op 21 maart de kapel weer werd terug geplaatst op de plek waar deze zich al 71 jaren bevond.

Geholpen door de plaatselijke Boerenbond bracht de Heukelomse gemeenschap in 1930 de benodigde financiën voor de bouw van de kapel zelf bijeen.

 

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk