ondernemers

Wandeling kris kras door Oisterwijk


De ‘Eerste dinsdag van de maand wandeling’ op 6 februari gaat kris-kras door Oisterwijk.

Na op 2 januari Langs de contouren van Moergestel te zijn gewandeld, gaat de route op 6 februari kris-kras door Oisterwijk. Start is om 9.30 uur bij wandelknooppunt 18 nabij de Kerkhovense Molen en dan zuidwaarts tot aan de Voorste stroom om dan via het centrum oostwaarts weer terug te keren bij de molen.

Wandel mee met deze leuke groep.

In tegenstelling tot de wandeling in januari door het buitengebied van Moergestel met veel groen wandelen we nu grotendeels door stedelijk gebied met veel bebouwing. Bij het vertrekpunt staat de prachtige Kerkhovense molen. Deze molen is een begrip in Oisterwijk en omstreken. De molen is een schitterend monument waar nog wekelijks graan wordt gemalen, en waar in de molenwinkel behalve meel- en streekproducten ook groenten uit eigen tuin worden verkocht. De molen heeft ook een educatief karakter en dat wordt vormgegeven door rondleidingen in de molen, maar ook door de moestuin. De molen en de moestuin zijn ook toegankelijk voor mindervaliden en mensen met een rolstoel. We doorkruisen ook Kerkhoven, waar de omvorming van bedrijventerrein naar woonwijk tussen de Sprendlingenstraat en de Kerkhovensestraat al eindeloos veel discussie heeft opgeroepen.

Nieuwbouw plannen zijn er ook voor het 2 College Durendael. Dit is een brede school voor vmbo (basis-,kader-en gemengd/theoretische leerweg), havo en vwo (beide ook tweetalig). Of je nu een echte aanpakker bent, een slimme doener of een kritische onderzoeker, Durendael biedt voor elk wat wils. Zij hebben alle niveaus onder één dak. Dat heeft als groot voordeel dat je niet van school hoeft als je doorstroomt naar een ander niveau.

De route voor 6 februari.

Na de wandeling door het Voorste Stroom park komen we langs het gemeentehuis. Een ontwerp in Neo-Renaissance stijl van architect L.W. Schoonenberg, centraal gelegen in het beschermde dorpsgezicht De Lind en kijkt uit op het met linden beplante trouwlaantje of Marialaantje. Het uit 1899 daterende gebouw staat op de plaats waar in de Middeleeuwen de kapel van Maria ter Linde stond, die in 1728 al als raadhuis in gebruik werd genomen. In 1947, 1967 en 1993 is het gemeentehuis verbouwd. Via Laarakkers en de Heusdensebaan keren we terug bij ons vertrekpunt de molen.

Deze wandeling is zeven en een halve kilometer lang, er wordt rustig gewandeld en meerdere keren kort gepauzeerd. Iedereen is welkom, je hoeft je vooraf niet aan te melden. De start is om half 10 bij de molen aan de Pannenschuurlaan. Geïnteresseerden kunnen de route opvragen bij pgelden@gmail.com