ondernemers

Schaatsen voor statushouders op Oisterwijkse ijsbaan


Op 2 januari heeft een groep kinderen van statushouders, variërend in leeftijd van 4 tot 18 jaar, een hele dag geschaatst op de schaatsbaan van Winter Village Oisterwijk.

In een treintje achter elkaar… (Foto: Jan Rozen)

Voor sommigen was het de eerste kennismaking met schaatsen, maar na enige gewenning ging het de meesten toch aardig af. De vrijwilligers van Vluchtelingenwerk boden hier en daar de helpende hand. Iedereen genoot, en de dag was een groot succes.

De deelnemende kinderen komen uit gezinnen die in 2023 in Oisterwijk een woning toegewezen hebben gekregen. Het betreft gezinnen die de oorlog in hun thuisland, zoals Afghanistan, Syrië, en Somalië, ontvlucht zijn. Meestal zijn ze jarenlang in een AZC verbleven, in spanning wachtend op de uitslag van hun asielaanvraag. Deze kinderen hebben meestal dan ook al erg veel meegemaakt. Maar nu kunnen ze de blik richten op een toekomst in Nederland. Ze spreken dan ook Nederlands, of werken daar hard aan, gaan in Oisterwijk naar school, zitten hier op sport, en maken hier nieuwe vrienden. Juist voor deze groep is het participeren en kennismaken met de Nederlandse cultuur dan ook van groot belang.

En wat hoort er nu meer bij Nederland dan fietsen en schaatsen? Vandaar dat het team Oisterwijk van Vluchtelingenwerk Nederland samen met Stichting De Kiosk Oisterwijk, organisator en vooral ook Mike Michels van Winter Village, het idee heeft opgepakt om juist deze kinderen een leuke en leerzame dag op het ijs te bezorgen.

Indien u meer wilt u weten over de maatschappelijke begeleiding van de statushouders binnen Oisterwijk, kunt u contact opnemen met Fara Omarzada, formarzada@vluchtelingenwerk.nl of via 013-5282553.

Statushouders en begeleiding van Vluchtelingenwerk en Winter Village (Foto: Jan Rozen).