uitgelicht

Ruimere terrassen en deels afgesloten centrum Oisterwijk positief


Gemeente Oisterwijk heeft onderzoek laten doen naar de ruimere terrassen en deels afgesloten centrum voor verkeer tijdens de coronaperiode.

Het terras in Oisterwijk mocht ruimer en in ‘de donkere maanden’ overdekt worden (Foto: Burgerhuys)

Omdat tijdens de gedeeltelijke lockdown de horeca beperkt open mocht en er ruime afstand aangehouden moest worden, werden terrassen uitgebreid op de tijdelijk afgesloten De Lind. Op die manier konden de horeca exploitanten buiten en met meer afstand hun klanten voorzien, en werd ook gezorgd voor behoud van levendigheid in het centrum. De Lind werd hiertoe van vrijdag tot en met zondag afgesloten.

Over deze periode is onderzoek gedaan naar koopgedrag, herkomst van centrumbezoekers, het gebruik van vervoermiddelen, en de beleving van centrumbezoekers in relatie tot deze uitbreiding met wegafsluiting. ‘Uit het burgerpanelonderzoek is gebleken dat de inwoners de pilot als positief ervaren hebben. Verruiming van de terrassen met de bijbehorende gezelligheid en het voordeel voor de ondernemers worden als meest positieve punt benoemd,’ zo concludeert het college, aan de hand van de onderliggende onderzoeken. 82% van de respondenten is positief; 63% wil deze centruminrichting behouden.

Bij de ondernemers in het centrum is het enthousiasme meer verdeeld. Een aantal ondernemers zijn net zo tevreden als de bevraagde inwoners; een nagenoeg even groot deel stelt dat voor hen juist bereikbaarheid met de auto en parkeren voor de deur van belang is. Afsluiting van De Lind zou voor een deel alleen en zeer beperkt met evenementen mogen, en niet wekelijks. Van zowel inwoners als ondernemers komt overwegend de boodschap dat het centrum altijd bereikbaar moet blijven voor toeleveranciers en mensen die minder ter been zijn.

Cijfers uit het koopstromenonderzoek (Bron: Gemeente Oisterwijk)

De gemeente is ook positief over de invulling van het centrum en de bezoekersstromen. Veel inwoners komen te voet of op de fiets naar het centrum, en doen er hun aankopen. Inwoners geven het centrum in combinatie met de horeca een 8,2; de horeca alleen scoort een 8,7; dat is volgens het college erg hoog.

In haar eindconclusie stelt het college dat de proef tijdens corona ruimte biedt ‘om hier in de toekomst – bij uitzonderlijke situaties zoals coronaperiode was – meer gebruik van te maken’. Een besluit om dit ieder weekend te doen is (nog) niet genomen.

Het nakomen van de coronaregels en het effect op de voorkoming van besmetting tijdens deze periode komt in het onderzoek niet terug.

Klik en lees hier het volledige onderzoek