ondernemers

Gratis bomen op te halen in Haaren


Op 3 februari deelt Meer Bomen Nu 150.000 boompjes uit vanaf 16 bomenhubs door heel Nederland. Meer Bomen Nu redt s ’winters kansarme opkomende boompjes uit gemeenteparken, sloop- en natuurgebieden. Overal komen boompjes op waar ze niet groot kunnen worden. Door deze uit te scheppen en te herplanten in plaats van af te voeren kunnen we boomaanplant versnellen. De bomen staan opgeslagen in ‘bomenhubs’. In provincie Noord Brabant is er een ophaalpunt in Haaren. De hub heeft een uiterst diverse verzameling aan boompjes, van meer dan 30 soorten.

Noord Brabant

De boompjes zijn gratis af te halen.

Alle boompjes en struikjes die op de uitdeeldag van 3 februari zullen worden verdeeld, zijn geoogst uit natuurgebieden en parken in Noord Brabant zelf. In de afgelopen drie maanden hebben honderden vrijwilligers de mouwen opgestroopt en zijn het groen in gegaan tijdens ‘oogstdagen’ om kansarme zaailingen uit te scheppen. De bomen die worden verdeeld, zijn dus echt Brabantse boompjes. Iedereen met ruimte om deze boompjes een tweede kans te geven, kan zich aanmelden via www.meerbomen.nu/3februari.

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een landelijke burgerbeweging die zich inzet voor het planten van meer bomen. In elke provincie zijn lokale oogstgroepen actief om kansarme bomen te redden. Deze worden in regionale bomenhubs opgeslagen. De bomen worden verzameld en verplant in de winter omdat ze dan in rust staan. Daarom vinden er elke winter 3 grote uitdeeldagen plaats, om ervoor te zorgen dat de boompjes op tijd worden herplant. Het is nu het vierde winterseizoen dat Meer Bomen Nu actief is, en de verwachting is dat deze winter de twee miljoenste boom zal worden herplant.

Circulair

Elke boom maakt jaarlijks zaailingen. Velen hiervan overleven het niet. De kansarme boompjes worden in de winter, als bomen in rust staan, uitgeschept en weggeven om elders te worden geplant. Zo maak je het natuurgebied mooier, want door deze boompjes weg te halen geef je de ruimte aan andere planten die er een betere kans hebben. De kansarme boompjes worden uitgeplant bij tal van boeren en burgers die willen vergroenen. Zodra deze bomen en struiken zich weer voortplanten en verspreiden, kunnen daarvan de kansarme zaailingen ook worden verplant. Zo worden er geen gezonde boompjes en struikjes meer gemaaid of versnipperd. “Circulaire” bomen dus. Er gaat niets verloren en dat heeft veel voordelen.

Biodiversiteit

Deze zaailingen van bomen en struiken hebben al 5-7 jaar CO2 opgeslagen. Dit zou verloren gaan wanneer ze worden versnipperd. Door ze te verplanten wordt dit behouden en kunnen ze doorgaan met CO2 opnemen. Dat is direct klimaatwinst. De boompjes zijn veelal inheems, en worden altijd in een diverse mix uitgedeeld, in een mix van zowel bomen en struiken. Dit betekent dat de plantplekken een waardevolle bron zijn voor voedsel en als thuis voor tal van beestjes en dieren. Daarmee ondersteunen ze de Nederlandse biodiversiteit.