uitgelicht

Wandeling langs contouren Moergestel


De wandeling op de eerste dinsdag van de maand wordt een boeiende wandeling langs de contouren van Moergestel.

Met goede kleding is het niet koud…

Op dinsdag 2 januari in het nieuwe jaar gaat de ‘eerste dinsdag van de maand’-wandeling langs de buitenste contouren van ons dorp Moergestel. Het dorp Moergestel is voortgekomen uit vier herdgangen, Kerkeind, Heizen, Heuvel en Over ’t Water. In de middeleeuwen behoorde Moergestel tot het Kwartier van Oisterwijk en de Meierij van ’s-Hertogenbosch. De naam Moergestel is een samenvoeging van moer of veen, en gestel of hoge grond tussen twee rivieren.

De route voor de eerste wandeling van de maand, en van het nieuwe jaar…

‘We starten onze wandeling op het kruispunt Heukelomsebaan/Oisterwijkseweg bij knooppunt 14. We lopen richting knp 15 via de Oisterwijkseweg en De Heistraat naar het Bedrijventerrein De Sonman tot de Schoolstraat hier gaan we via de fraaie Standerdmolen aan de Scheerman richting wegwijzer -het middelpunt van de Benelux- vlak bij de ijsbaan naar de stuw bij De Reusel op dit punt kijk je over het prachtige natuurgebied het Moergestelbroek, het grootste weidevogelgebied van Noord-Brabant. Over de kade langs De Reusel wandelen we verder richting Oirschotseweg. Ter hoogte van het gezondheidscentrum en het monument van Generaal sir Colin Muir Barber steken we over en vervolgen onze route over de kade van De Reusel tot de stuw in de Waterhoefstraat, hier steken we nogmaals over en vervolgen onze tocht langs De Reusel. Op de plaats waar de kade bij het draaipoortje eindigt gaat De Reusel kronkelend verder. We wandelen via het Peerkespad en Kloosterpad tot het Stokeind (vlakbij de Mariakapel). Via het Stokeind naar de Waterhoefstraat naar het beginpunt.’

Meewandelen
De wandeling is 7,3 kilometer lang in een rustig tempo met onderweg regelmatig een korte pauze. Vertrek om 9.30 uur vanaf het parkeerterrein bij de familie Gelden, Oisterwijkseweg 68. Aanmelden vooraf is niet nodigen , iedereen is welkom mee te wandelen. Geïnteresseerden kunnen de route opvragen via pgelden@gmail.com. Vanwege de eerste wandeling in het nieuwe jaar, is er na afloop k warme chocomelk met slagroom.