ondernemers

Partij PRO vraagt zich af: hoe belangrijk is participatie nu echt?


Participatie, wat “meedoen” betekent, staat bij de gemeente hoog in het vaandel. Maar helaas merkten wij bij de laatste raadsvergadering weer dat dit in de praktijk soms tegenvalt.

De raadsvergadering van 14 december kreeg vooraf veel aandacht omdat de toekomst van het Staalbergven besproken werd. Maar de agenda kende nog meer belangrijke punten, zoals de participatieverordening.

In dit document is vastgelegd hoe de gemeente (de overheid) haar inwoners betrekt bij alle plannen die ze maakt. Je kunt inwoners informeren, dan houd je als gemeente je inwoners op de hoogte van wat je besloten hebt. Je kunt inwoners ook raadplegen, dan kunnen inwoners op een plan reageren en wordt daarna een besluit genomen. Je kunt inwoners laten adviseren, dan ga je actief met inwoners in gesprek en je neemt hun adviezen mee in je besluit. En je kunt als gemeente samenwerken met je inwoners, dan maak je samen een plan en neem je samen een besluit.

In het voorgesteld besluit staat dat per dossier bekeken wordt of inwonersparticipatie wordt toegepast.

PRO vindt dat participatie op ieder dossier nodig is; informeren van de inwoners is het minste wat de gemeente kan en moet doen. Daarom had Myrte Hesselberth voorgesteld om het raadsbesluit aan te passen, zodat bij ieder project gekeken wordt op welke manier de inwoners erbij betrokken worden. Het college vindt echter dat er soms projecten zijn waarbij participatie niet mogelijk is. Helaas gingen alle andere partijen hierin mee en stond PRO met lege handen.

Myrte nam op deze avond ook afscheid als raadslid. Mooie woorden vielen haar ten deel. Met een prachtige afscheidsspeech maakte zij er zelf een avond van die we niet snel zullen vergeten. Maar wat zou het voor Myrte een prachtig cadeau zijn geweest als haar voorstel door de andere fracties aangenomen was. Dan had zij de gemeenteraad verlaten in de wetenschap dat participatie voor de inwoners voortaan écht gewaarborgd was.

PRO zal er alert op blijven dat de inwoners zo goed mogelijk bij alle plannen van onze gemeente betrokken worden.

Vragen? Reacties? fractie@pro-oisterwijk.nl

Fractie PRO-Oisterwijk

 

Meer politiek- en gemeentenieuws

Bovenstaande bericht is door de politieke partij geplaatst op hun website. Oisterwijk Nieuws verspreid deze berichten automatisch, om u op de hoogte te houden van hun politieke standpunten. Alle partijen die hieraan meewerken worden getoond.

Meer politiek- en gemeentenieuws leest u in het thema Gemeente (klik!)