ondernemers

Oisterwijk heeft verkeersveiligheid aangepakt


Oisterwijk in de top 3, maar niet eentje om trots op te zijn. Eind vorig jaar werd bekend dat Oisterwijk op de derde plek stond in Brabant, waar het ging om verkeersongevallen.

Enige tijd later, heeft het college (Burgemeester en Wethouders) in reactie op vragen van het CDA, laten weten dat het hoge aantal verklaarbaar is vanwege ‘een forse stijging verkeersongevallen op de A58 ter hoogte van Moergestel.’ Hier kan de gemeente niets aan doen, omdat  ‘de A58 niet in beheer is van de gemeente Oisterwijk’, zo liet het college destijds weten. Binnen de gemeentegrenzen – dus zonder de A58 – was er volgens de gemeente afgelopen jaren geen stijging.

Het aantal verkeersongevallen is in Oisterwijk opvallend veel toegenomen; binnen de gemeentegrenzen echter niet (Foto: Toby de Kort).

Ondanks dat heeft Gemeente Oisterwijk afgelopen jaar werk gemaakt van het verder voorkomen van verkeersongevallen. Er is een zogeheten verkeersrisicoanalyse gemaakt en er heeft een verschuiving plaats gevonden ‘van beleid op basis van ongevalscijfers (reactief) naar een risicogestuurd verkeersveiligheidsbeleid (proactief). Proactief werken aan verkeersveiligheid helpt wegbeheerders om vroegtijdig risico’s in het verkeerssysteem te detecteren en gericht effectieve maatregelen te nemen om de risico’s te verkleinen of weg te nemen. Hierdoor zullen er uiteindelijk ook minder slachtoffers vallen. Dit alles onder het motto “voorkomen is beter dan genezen”,’ eveneens informatie van vorig jaar.

Bijna een jaar verder, laat een woordvoerder van het college desgevraagd weten, dat er afgelopen jaar meerdere maatregelen zijn genomen om de verkeersveiligheid in onze gemeente te verbeteren. In reactie op onze vragen geeft de gemeente onderstaande overzicht:

Fysieke maatregelen:

  • Aanleg vrijliggend fietspad Broekzijde (Moergestel);
  • Aanleg verkeersremmende maatregelen Schoolstraat (Moergestel);
  • Inrichten schoolzone bij de Groene Parel (Oisterwijk);
  • Verbetering kruispunt Zandstraat – Fransebaan (Moergestel);
  • Verbetering fietsoversteek De Balbian Versterlaan – Stroomdalpad (Oisterwijk);
  • Verbreding fietspad Heukelomsebaan (Moergestel).

Gedragssturing (mensgerichte maatregelen):

  • Verkeerslessen op de basisscholen (Brabantsverkeersveiligheidslabel);
  • Acties opgezet door Veilig Verkeer Nederland.