ondernemers

Marialinde staat als Lindeboom op oude kaart in nieuwe Kleine Meijerij


Het nieuwe nummer 4 van het kwartaalblad/vlugschrift van heemkundekring De Kleine Meijerij brengt wederom een mooie variatie aan rijk geïllustreerde artikelen die met de geschiedenis van Oisterwijk c.a. van doen hebben.
Frans Goris opent met een uitgebreid artikel over de gebroeders Kees en Jan Trimbos, die in 1943 in Moergestel ondergedoken zaten als ‘boerenknechten’ bij Van Iersel in het Moergestels Broek. Kees (dokter) Trimbos werd later bekend en beroemd als seksuoloog. Deel 2 komt in het volgende nummer van De Kleine Meijerij.

De lindeboom op de oudste Oisterwijkse kadasterkaart. (coll. Wim de Bakker).

Het levensverhaal van Frater van Tilburg (en Oisterwijker) Theo Cornelissen (1910-1964) is het onderwerp van een bijzonder artikel van Yvonne Welings. Frater Eustachinus zoals zijn fratersnaam was, vertrok na het behalen van zijn hoofdakte onderwijzer in 1933 naar Indonesië.

Verder in deze uitgave een aanvulling op een artikel over de auto’s van de Berkelse Dineke Habraken dat verscheen in het vorige nummer.

In zijn bijdrage beschrijft Harrie van Iersel hoe Bosschenaar J. Meijring in 1916 vergunning kreeg voor de bouw van een zomerhuis aan de Molenstraat in Helvoirt dat “De Sparren” zou worden gedoopt. Eind jaren vijftig zijn bij de werken aan de Rijksweg diverse huizen gesloopt op het pleintje dat toen ’t Eind werd genoemd. Huis De Sparren kon daarbij net gespaard blijven.

Mark Vermeer beschrijft in dit nummer een rechtszaak uit omstreeks 1700 die ging over een buitenechtelijk kind van Udenhouter Jan Peters Vermeer en zijn vriendin Clara Doremans. Een verrassend verhaal met bijzondere wendingen.

In 1953 verscheen in het Oisterwijks weekblad Kerkklokje een gedicht met als titel “Ode aan de Ley”. Martin van der Waals neemt dit bijzondere gedicht mee in zijn herinneringen aan de later naar het zuiden verlegde Voorste Stroom die, en daarover gaat het gedicht, ook wel ‘vuile stroom’ genoemd werd.

Een korte bijdrage van Wim de Bakker over de oude Oisterwijkse Linde achter het Raadhuis sluit de artikelenreeks van jaargang 2024 af. In dit nummer ook de jaarinhoud van deze jaargang.

Literatuursignalementen zijn deze keer:
– Theo van Etten. Bier van eigen bodem. 4500 jaar Tilburgse brouwerijgeschiedenis.
– Cees de Werdt. Schatten onder het maaiveld Tilburg Heikant-Helvoirt Leikant.
– Joost van den Berg en Els Oomis. Natuur in Oisterwijk door de ogen van Els Oomis.

Deze aflevering 4 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk, bij Johan heeft het te Moergestel, en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis van Haaren aan het Mgr. Bekkersplein.