ondernemers

Gratis 1000 bomen uit Haaren


Een boom voor de feestdagen? Op 16 december deelt Meer Bomen Nu 1000 gratis bomen uit in Haaren.
Op 16 december deelt Meer Bomen Nu 100.000 boompjes uit door heel Nederland. In Haaren staan er zo’n 1000 boompjes klaar om uitgedeeld te worden. Meer Bomen Nu redt in de winter kansarme opkomende boompjes uit gemeenteparken, natuurgebieden en slooplocaties. Overal komen boompjes op waar ze niet groot kunnen worden. Door deze uit te scheppen en te herplanten in plaats van af te voeren kunnen we Nederland groener maken. Het plantgoed is dus gratis, circulair en veelal inheems. Tienduizenden bomen worden zo gered, verzameld en opgeslagen in bomenhubs. Op de bomenhub in de Haaren kan men deze ophalen.

Iedereen kan zich melden voor een boom via deze link.

Kerstboom

De boompjes zijn gratis af te halen.

Overal op de heide komen jonge dennen op. Deze naaldbomen mogen daar niet uitgroeien en daarom schept Meer Bomen Nu deze in november uit met hulp van vrijwilligers. Een den verplanten is echter lastig. Ten opzichte van loofbomen, redt een groot percentage dennenbomen het op lange termijn niet. Maar ze kunnen natuurlijk wel uitstekend dienstdoen als kerstboom. Voor iedereen die een duurzame kerstboom wil, mét die heerlijke dennengeur. Ga naar www.meerbomen.nu/ohdenneboom

Tweedehands
De campagne Meer Bomen Nu heeft al 1,6 miljoen bomen en struiken gratis weggegeven. Vooral in Nederland, maar sinds dit seizoen ook in Duitsland, Engeland en Ierland. Elke boom maakt jaarlijks zaailingen. Velen hiervan overleven het niet. De kansarme boompjes worden in de winter, als bomen in rust staan, uitgeschept en weggeven om elders te worden geplant. Zodra deze bomen en struiken zich weer voortplanten en verspreiden, kunnen daarvan de kansarme zaailingen ook worden verplant. Zo worden er geen gezonde boompjes en struikjes meer gemaaid of versnipperd. “Circulaire” bomen dus. Er gaat niets verloren en dat heeft veel voordelen.

Biodiversiteit
Deze zaailingen van bomen en struiken hebben al 5-7 jaar CO2 opgeslagen. Dit zou verloren gaan wanneer ze worden versnipperd. Door ze te verplanten kunnen ze doorgaan met CO2 opnemen. Dat is direct klimaatwinst. De boompjes zijn veelal inheems en worden altijd als een mix van bomen en struiken uitgedeeld. De plekken waar de struiken en bomen geplant worden vormen een nieuwe voedsel- en schuilplek voor tal van dieren. En daarmee helpen we met onze methode de biodiversiteit te verbeteren.