uitgelicht

Gemeente Oisterwijk gaat vorst meten met sensoren in het wegdek


‘De loods ligt vol met zout en de wagens zijn uitvoerig getest,’ zo laat Gemeente Oisterwijk weten.

Een aantal stoepen worden met de handwagen bestrooid (Foto: Toby de Kort).

Na weken van regen wordt het nu ook kouder. De eerste winterse dagen in ons land hebben zich al voorgedaan. Voor de medewerkers van de buitendienst hoogste tijd om klaar te staan bij verwachte gladheid. ‘Dit jaar maken wij voor het eerst gebruik van een meetstation gelegen aan de Oirschotseweg in Moergestel. Met sensoren in het wegdek krijgen we actuele informatie over de toestand van het wegdek. Dit meetstation helpt de co√∂rdinator om de gladheidsploeg op tijd te alarmeren bij verwachte gladheid.’

‘Wij zetten 6 strooiwagens in die gelijktijdig 6 routes strooien. De eerste uitruk is naar de hoofdwegen, belangrijke fietsroutes en routes voor nood- en hulpdiensten. Het strooien van de routes duurt ongeveer 2,5 uur. Bij aanhoudende gladheid worden, wanneer het lukt, ook de tweede routes gereden. Dit zijn de buurtwegen en wegen in het buitengebied.’ De strooiroutes staan op onze website www.oisterwijk.nl/glad of je bekijkt ze bij de balie van het gemeentekantoor.

Wat kun je zelf doen?
De gemeente vraagt zelf de stoep voor jouw woning of bedrijf sneeuwvrij te maken en indien mogelijk ook buren te helpen die misschien minder goed ter been zijn.