ondernemers

Geen gemeentelijke feesten meer voor vrijwilligers


In eerdere jaren waren er feestavonden met live muziek, of werden er attenties uitgereikt namens de gemeente aan de vele actieve vrijwilligers in onze dorpen; het is afgeschaft.

Een toespraak van de burgemeester, met daarna een optreden van een ABBA Tributeband; dat werd in 2019 georganiseerd voor de in de gemeente Oisterwijk actieve vrijwilligers (zie video – foto). Later werden er kleine attenties met een dankwoord uitgereikt via de verschillende vrijwilligersorganisaties. Vorig jaar werden een aantal vrijwilligers in de diverse lokale media uitgelicht middels een interview en foto. Dit jaar was er niets.

Dag van de vrijwilliger

Ieder jaar is er de ‘Dag van de vrijwilliger’; het moment om bij de gewaardeerde inzet van al deze mensen stil te staan. Vanuit de gemeente was er dit jaar geen actie. Een woordvoerder van Contour de Twern, die jaarlijks de activiteiten voor de gemeente heeft georganiseerd, liet desgevraagd weten: ‘We hebben dit jaar alleen een actie voor onze eigen vrijwilligers. Vanuit de gemeente hebben we geen taak meer gekregen een impuls aan het vrijwilligerswerk in het algemeen te geven.’

Ontmoeting

ABBA Tribute bij een vrijwilligersfeest in Oisterwijk (Foto: Carien van de Pas)

Vanuit meerdere vrijwilligers kwam afgelopen jaren het signaal, dat de aandacht en een ‘dank je wel’ werd gewaardeerd, maar als meest succesvol werd de ontmoeting in Tiliander ervaren.  Juist het informeel vrijwilligers van meerdere organisaties bij elkaar brengen – met een hapje, een drankje en muziek – werd als erg positief ervaren.

Gemeente

Gemeente Oisterwijk heeft – mede vanwege diverse bezuinigingen – afgelopen jaren aangestuurd op de kracht van de samenleving en aangegeven hoe belangrijk vrijwilligerswerk daarbij is. Vrijwilligers fungeren als motor van die samenleving en zorgen dat er dingen kunnen, die zonder hen onmogelijk zijn. Toch was de inzet voor een gezamenlijke waardering afgelopen jaar nihil. ‘Het klopt dat er geen expliciete opdracht hiervoor gegeven is,’ zo laat de woordvoerder van het college (burgemeester en wethouders) weten. ‘Betrokken partijen gaan zelf over de organisatie voor de waardering van vrijwilligers.’

Te klein

Volgens de gemeente krijgen alle organisaties subsidie om ieder afzonderlijk voor hun vrijwilligers een waardering te organiseren. Er zijn echter een groot aantal vrijwilligers die niet zijn aangesloten bij een organisatie, of niet bij een organisatie die subsidie ontvangt. Dat kan zijn omdat ze individueel werken, te klein zijn voor een subsidieaanvraag, om een andere reden dat niet aanvragen, of ook omdat de subsidie door de gemeente is afgewezen. Ook zijn veel organisaties – die zeker hun vrijwilligers waarderen – te klein om een dergelijk feest met bijvoorbeeld live muziek te organiseren. Ook ontbreekt momenteel de gewaardeerde ontmoeting van vrijwilligers tussen organisaties onderling, die in eerdere jaren wel bereikt én gewaardeerd werd, en na corona ook weer kan.

Of de gemeente dit beleid komend jaar gaat veranderen, daar kregen wij desgevraagd geen antwoord op. Ook geen ‘nee’, dus wie weet…

 

Twee video’s van een voorbeeld van een eerdere ontmoeting, georganiseerd namens Gemeente Oisterwijk, voor alle vrijwilligers in onze dorpen: