Care Inn

Ambtelijke organisatie Gemeente Oisterwijk bijna voltallig


De ambtelijke organisatie van Gemeente Oisterwijk was eind vorig jaar stevig onderbezet; dit jaar is dat verbeterd.

Van de 211 ambtelijke medewerkers waren er in december 2022 destijds 19 medewerkers korter dan een jaar in dienst. Nog eens 19 van de benodigde werkplekken waren niet bezet vanwege vacatures. Het personeelstekort was en is in sommige bedrijven nog steeds de reden dat bijvoorbeeld winkels of horeca hun openingstijden en dienstverlening aanpassen.

Uit cijfers die door onze redactie zijn opgevraagd, blijkt dat de gemeentelijke organisatie bijna voltallig is. Niet alleen vanwege invulling van vacatures, maar ook het aantal werkplekken is iets afgenomen. Waren er volgens de gemeente in 2022 nog 229,7 FTE (Full Time Equivalent) nodig; in 2023 werd de behoefte aan arbeidsplekken ingezet op 222,8. Met 7 fulltime medewerkers zou de dienstverlening op een normaal niveau moeten zijn.

Om het aantal benodigde medewerkers te verkrijgen, is afgelopen jaar door de gemeente met diverse acties ingezet op werving van personeel. ‘Daarbij kun je denken aan de volgende acties: inschakelen van een werving & selectiebureau, vacatures uitzetten, werving & selectie campagnes, vacatureborrel, invoeren aanbrengbonus, interne doorstroom, deelname zij-instroomtraject (ruimte voor groei), traineeplekken, stageplekken aanbieden. Daarnaast zetten we in op het behoud van medewerkers,’ zo laat de woordvoerder van het college (burgemeester en wethouders) weten.

Van de 19 vacatures, zijn er over het gehele jaar per saldo 7 vervallen en 5 ingevuld. Uiteraard zijn er nog meer vacatures ingevuld, omdat er tussentijds ook mensen zijn weggegaan. Het totaal van de nu nog openstaande vacatures is 7. ‘We hebben het afgelopen jaar een groot aantal nieuwe collega’s mogen verwelkomen. Op enkele hele specifieke functies blijft het een uitdaging.’ Het gevolg van deze openstaande functies is dat de medewerkers ‘goed moeten kijken naar het werk wat er ligt, werk anders verdelen en prioriteren. Dat betekent ook sommige dingen niet of minder doen. Daarnaast mogelijk ambities bijstellen.’