uitgelicht

5 E-commerce Trends die logistiek vastgoed vormgeven *


De afgelopen jaren is e-commerce de spelregels van logistiek vastgoed voorgoed aan het herschrijven. En dat is niet zo moeilijk te bedenken als je kijkt naar ontwikkelingen van de laatste tijd; van robots die door gangpaden van magazijnen zoeven tot magazijnen die oprijzen als groene oases in de stadsjungle. Met andere woorden, de toekomst van logistiek vastgoed is hier, en het is spannender dan ooit. Dus wat is er gaande? Hier zijn 5 noemenswaardige e-commerce trends die deze transformatie aansturen;

 

1. Robots nemen het roer over

Het zal je waarschijnlijk niet meer verbazen dat er in de toekomst steeds maar meer en meer geautomatiseerd zal worden. En dat is op te merken in het heden. Vergeet de traditionele magazijnen; nu zijn het de robots die de show stelen. Ze sorteren, ze verpakken, en ze zorgen ervoor dat online bestellingen sneller dan het licht naar de kant van de klant op komen. Het resultaat voor logistiek vastgoed? Het zijn dit soort technologische hoogstandjes die magazijnen compacter en efficiënter maken dan ooit tevoren.

2. Duurzaamheid is niet alleen een buzz word meer

Duurzaamheid is niet meer ‘nice to have’, maar ‘need to have’ in de wereld van logistiek vastgoed. Logistieke vastgoedexperts die voorop lopen met magazijnen die meer lijken op een ecologisch paradijs dan op opslagruimten zullen dan ook een glansrijke toekomst voor henzelf manifesteren. Neem duurzame innovaties zoals groendaken, zonne-energie, en slim waterbeheer – ze zijn niet alleen goed voor de planeet, maar kunnen eveneens aanzienlijk op de portemonnee besparen.

Distributie steeds vaker per stad (Bron: pexels.com)

3. Stadsdistributiecentra is de nieuwe norm

De ‘last mile’ logistiek is de afgelopen tijd vrijwel  compleet op de schop gegaan. De oplossing? Kleine, slimme distributiecentra verstopt in de harten van onze bruisende steden. Op die manier wordt de levering van de nieuwste online aankoop sneller dan ooit gemaakt.

4. Big Data, grote veranderingen

Data is het nieuwe goud in tal van sectoren, en zo is het ook in de logistiek. Een goede analyse van de enorme hoeveelheden informatie die verzameld kunnen worden, helpen bedrijven hun voorraadbeheer te optimaliseren en zo drastisch te snijden in het terugdringen van de leveringstijden. Big data dat goed wordt benut is alsof elk pakketje een dataverhaal vertelt die verpakt kan worden in een innovatieve logistieke strategie.

5. Flexibele ruimtes voor veranderende tijden

We leven in een wereld waar verandering vrijwel de enige constante is, en dit maakt flexibele magazijnoplossingen onmisbaar. Hierbij kun je denken aan modulaire opslagruimten waar gemakkelijk aanpassingen kunnen worden toegepast of uitgebreid kunnen worden naargelang de veranderende bedrijfsbehoeften en marktdynamiek.

Hulp nodig bij een logistiek vastgoedplan voor je e-commerce plannen? VWLD is de architect van logistieke ruimtes die met de tijd meegaan, klaar om mee te groeien met de steeds veranderende eisen van e-commerce bedrijven. Bezoek de website voor meer info.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer