Care Inn

Uitgeverij Nieuwsklok Oisterwijk gehackt


Uitgeverij Em. de Jong dat onder andere wekelijks in de gemeente Oisterwijk huis-aan-huisblad de Nieuwsklok in de brievenbus schuift, is gedupeerd door een digitale aanval.

Iedere week in de bus, en ook digitaal te zien.

Dinsdag werd het bedrijf geconfronteerd met technische problemen. De digitale bestanden konden net op tijd veilig worden gesteld, maar deels van het digitale verkeer is de laatste dagen onmogelijk. Het netwerk is uit veiligheidsoverwegingen afgesloten. Via een omweg kunnen de medewerkers nog wel in hun mail, maar de digitale uitgave van de weekbladen is bijvoorbeeld niet meer zichtbaar.

IT specialisten zijn bezig het systeem weer in orde te brengen. Het is nog onbekend hoe lang dit gaat duren. Ondertussen vraagt dit voor de organisatie erg veel extra werk, omdat geen gebruik kan worden gemaakt van de reguliere digitale wegen.

Hackers proberen dergelijke systemen te boycotten, om op die manier bedrijven te dwingen losgeld te betalen. Het zijn vaak criminelen uit landen waar geen of beperkt risico op vervolging is. Het opnieuw inrichten van interne bedrijfssystemen en zover mogelijk terughalen van data kost bedrijven erg veel geld.

Volgens manager Christiaan Starink komt de krant deze week wel in de bus. Wanneer de Nieuwsklok (hier) digitaal te lezen is, dat is nog onbekend.