ondernemers

Partij PRO: De ene boom is de andere niet


De laatste tijd domineren bomen opvallend vaak het nieuws in Oisterwijk. Oude bomen die moeten wijken bij de herinrichting van een straat. Een beschermde boom als sta-in-de-weg bij een bouwproject. Bomen die per ongeluk zijn gekapt door een blunder. En natuurlijk de oude lindeboom die onlangs landelijke bekendheid kreeg. Het was bijzonder om te zien hoe fanatiek we met z’n allen werden en hoe trots we nu zijn op ‘onze’ Boom van het Jaar.

Bomen zijn waardevol

Casper Boot van PRO over bomen.

Bomen geven tuinen, parken en straten karakter, in ieder seizoen. Kijk naar een loofboom en je weet of het winter, lente, zomer of herfst is. Een boom zorgt voor schaduw en bescherming. Ze bestrijden klimaatverandering, reinigen de lucht en zorgen voor zuurstof. Woningen met grote bomen op het perceel hebben doorgaans een hogere verkoopwaarde dan soortgelijke huizen zonder bomen. Bovendien heeft een boom een enorme waarde voor de natuur. Een zomereik op leeftijd herbergt honderden soorten insecten, paddenstoelen en schimmels. Goed voor de biodiversiteit!

Boom als statussymbool

Veel van de oude bomen die we in onze gemeente zien zijn jaren geleden door onze voorouders geplant met een reden. Als een markering van herinnering, dood, verzoening en geboorte bijvoorbeeld. Als grenspaal of erfafscheiding. Als ontmoetingsplek of voor de rechtspraak, zoals bij de prijswinnende linde. In het geval van een rode beuk in de tuin zelfs als statussymbool! Tegenwoordig kiest men liever voor een dure auto op de oprit.

Respect voor bomen

Als het aan PRO ligt gaan we veel zorgvuldiger om met de bomen in onze gemeente. Een boom die wij oud of monumentaal noemen is vaak slechts een ‘puber’ en zou nog vele honderden jaren kunnen leven. Het kappen van een boom die in de weg staat of overlast veroorzaakt lijkt echter steeds normaler te worden. Ja, er kan een vervangend exemplaar worden aangeplant. Maar voordat deze nieuwe boom dezelfde natuurwaarde herbergt als zijn voorganger zijn we een mensenleven verder. Dat maken wij niet meer mee. Bomen kunnen alleen maar oud worden (en prijzen winnen) als wij ze die kans niet ontnemen.

Reageren? fractie@pro-oisterwijk.nl

Casper Boot
Fractie PRO

Meer politiek- en gemeentenieuws

Bovenstaande bericht is door de politieke partij geplaatst op hun website. Oisterwijk Nieuws verspreid deze berichten automatisch, om u op de hoogte te houden van hun politieke standpunten. Alle partijen die hieraan meewerken worden getoond.

Meer politiek- en gemeentenieuws leest u in het thema Gemeente (klik!)