ondernemers

Nieuwe energietoeslag voor inwoners Gemeente Oisterwijk


De gasprijzen en ook elektriciteitsprijs zijn flink gestegen en daardoor kan bij veel mensen de energierekening een stuk hoger worden. Zeker in de wintermaanden is veel aardgas nodig om woningen te verwarmen. Inwoners raken hierdoor in de problemen doordat de maandelijkse lasten te sterk stijgen. Om deze stijging te temperen heeft het kabinet een pakket aan maatregelen gepresenteerd.

Energietoeslag

DEC geeft advies over energiebesparing (Bron: Energieloket Oisterwijk)

De energietoeslag is er voor inwoners met een laag inkomen. Van dat geld kunnen zij een deel van hun (hogere) energierekening betalen. Over 2022 heeft de gemeente Oisterwijk ca. 1.200 keer de energietoeslag van € 1.300,- verstrekt aan huishoudens met een laag inkomen (tot 120% van het sociaal minimum). Dit voorjaar hebben deze huishoudens nog eens € 500,- energietoeslag ambtshalve toegekend gekregen. Door een wijziging van de Participatiewet is het mogelijk om over 2023 nog eenmaal een energietoeslag van € 800,- per huishouden te verstrekken. Aan de raad is toegezegd dat de inkomensnorm voor de energietoeslag wordt verruimd naar 130% van de geldende bijstandsnorm.

Aanpak
Gemeente Oisterwijk wil zoveel mogelijk inwoners die te maken hebben met energiearmoede helpen, door onder meer de inzet van de energietoeslag en de inzet op kleine energiebesparende maatregelen. Inmiddels hebben al zo’n 400 gezinnen in de gemeente Oisterwijk gebruik gemaakt van de ondersteuning door de energieklussers van DEC Oisterwijk. De opdracht met de energieklussers is voortgezet en zal naar verwachting tot einde 2024 duren. Ook huurders kunnen gebruik maken van de energieklussers (klik).

Isolatie
Vanuit het Nationaal isolatieprogramma zijn middelen voor de lokale isolatie aanpak beschikbaar gekomen. Gemeente Oisterwijk heeft daartoe een aanvraag ingediend en verwacht de middelen tijdig te ontvangen. Met deze Specifieke Uitkering (SpUk) Lokale Aanpak Isolatie zet de gemeente een eigen isolatieprogramma op voor koopwoningen. Daarmee verbeteren zij slecht geïsoleerde woningen van eigenaren die moeite hebben hun woning te verduurzamen. Voor de lokale aanpak isolatie volgt later dit jaar (of begin volgend jaar) nog een collegebesluit over de precieze vorm van aanpak. Momenteel wordt nog onderzocht welke optie de voorkeur heeft: een aanbesteding of subsidieregeling.

Op oisterwijk.nl (klik) leest u meer over de energietoeslag.