ondernemers

Mehrag Faiz uit Oisterwijk maakt technologische kunst op de TU Delft


Samen met kunstacademie-studenten en technische studenten van de TU Delft kunst maken om mensen aan het denken te zetten over alles dat steeds digitaler wordt om ons heen, dat is waar Emergence voor staat. Een jaar lang zet Mehrag (22) zijn studie opzij om samen met het team een interactieve kunstinstallatie te ontwerpen, bouwen en exposeren.

Mehrag is na het behalen van zijn vwo-diploma aan het 2college durendael begonnen aan de studie Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. In het Emergence Delft Team is Mehrag onderdeel van de Project tak. Als Fabrication Engineer van deze tak is Mehrag verantwoordelijk voor het fabriceren van de installatie met alle kennis die hij tijdens zijn studie heeft opgedaan.

Mehrag Faiz

Het team bestaat uit 24 TU Delft studenten en 12 studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) die jaarlijks een kunstinstallatie ontwerpen, bouwen en exposeren. Dit jaar streeft Mehrag met het Emergence Team onder anderen om een van de eerste infraroodprojectoren ter wereld te ontwikkelen en deze te gebruiken in de installatie.

Infrarood is niet zichtbaar met het blote oog, net als de onzichtbare lagen van onze digitale samenleving. Ongemerkt maak je de hele dag door gebruik van veel complexe technologieën. Spotify zoekt feilloos jouw lievelingsmuziek uit en ChatGPT heeft binnen een seconde antwoord op al jouw vragen. Waar het gebruik van deze technologieën jouw leven steeds makkelijker maakt, wordt de technologie achter deze tools steeds complexer.

Door in te spelen op deze onzichtbare lagen wil Mehrag samen met het Emergence team zorgen dat mensen nadenken over de impact van technologie op ons dagelijks leven. Op de TU Delft worden regelmatig nieuwe technologieën ontwikkeld. Het Emergence Team is ervan overtuigd dat kunst hét medium is om reflectie op deze technologieën in gang te zetten.

Emergence Delft is, sinds september 2023, een Dream Team van de TU Delft. Het studententeam bundelt de krachten van 24 TU Delft studenten met die van 12 van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Samen ontwikkelen ze nieuwe technologieën, waarmee ze kunstinstallaties bouwen die mensen aansporen om na te denken over de steeds digitalere wereld om ons heen.