Care Inn

Klachten over geluid van festivals in Oisterwijk en omgeving


Het is algemeen bekend, en ook te zien in de klachten die over festivals ontvangen worden, dat de meeste klachten komen vanuit de buurgemeente. Op social media waren enkele klachten te lezen, tegenover een reeks aan waardering. Deze keer kwam er een ingezonden brief van een inwoner uit Berkel-Enschot:

‘Beste gemeenteraad, Het festival Rebellion in Haaren is hier in Berkel-Enschot al de hele avond hard te horen. Belachelijk dat dit soort festivals zo’n herrie mogen maken. Dit soort festivals komen er meer en meer in onze omgeving. Hilvarenbeek doet hier ook veel in. Voor de omwonenden echt een grote overlast. Zelfs binnen met de televisie aan, horen we Rebellion nog. U als vergunningsverstrekker kunt hier iets aan doen. Daarom: doe hier iets aan en leg het toegestane geluidsvolume nou eens flink aan banden.’

Cijfers

Main stage Rebellion Festival 2023 (Foto: Paul Francken – LOVO)

Het aantal meldingen dat bij de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) is ontvangen laat voor afgelopen weekend een rustig beeld zien. In het overzicht staat één klacht uit Berkel-Enschot, en drie uit Oisterwijk. Geen enkele melding is afkomstig uit Haaren, wat vermoedelijk komt omdat inwoners de inzet van de eigen lokale organisatie waarderen. Ook speelt mee dat festivalorganisaties de podia en daarmee de tegenwoordig technisch goed te richten geluidsprojectie van de dichtstbijzijnde woonkern af richten. Dat zou ook verklaren waarom het aantal klachten vaker vanuit andere gemeenten komt. Geluid draagt ver, neemt op langere afstand minder af, en wordt door ieder anders beleefd.

Normen

Vermeld mag worden dat het niet ‘maar één keer per jaar’ is. Dat argument geven voorstanders vaak als reactie op berichten van mensen die overlast ervaren. Er zijn plekken in onze gemeente waar van meerdere festivals en evenementen overlast wordt ervaren. Zo lang als de festival- en evenementenorganisaties zich houden aan de door de gemeente opgelegde normen – en daar is bij dergelijke grote evenementen alle aandacht voor – worden vergunningen jaarlijks verlengd en is er voor tegenstanders weinig aan te doen. Het (relatief lage) aantal klachten wordt door gemeente en in voorkomende gevallen een rechter afgewogen tegen onder andere de grote hoeveelheid bezoekers die hiervan genieten, de belangen van de organisaties en de vrijwilligers die hieraan meedoen.

Klik en bekijk hier foto’s en video’s van Rebellion Haaren.