uitgelicht

Geen meldingen van wangedrag over ambtenaren in Oisterwijk


Meer dan 900 ambtenaren zijn landelijk de afgelopen drie jaar ‘over de schreef gegaan’, zo laat RTL Nieuws weten. Het is resultaat uit door hen uitgevoerd grootschalig onderzoek.

Volgens opgave afgelopen drie jaar geen klachten over wangedrag bij ambtenaren in Oisterwijk.

Er zouden totaal in Nederland 3300 meldingen zijn gedaan van gedragingen die niet door de beugel konden. 1000 daarvan waren gegrond en 900 van die 1000 ambtenaren kregen een berisping in diverse vormen.

RTL Nieuws stelt daarbij een kaart en tabel beschikbaar waarin per gemeente bekeken kan worden wat de informatie van die gemeente aan de redactie is geweest. Gemeente Oisterwijk staat uiteraard ook in die lijst, en heeft aangegeven dat er afgelopen drie jaar ‘Geen meldingen’ zijn geweest van wangedrag. Bij de ambtelijke organisatie van Gemeente Oisterwijk zouden afgelopen drie jaar geen enkele melding van wangedrag van ambtenaren zijn geweest, en dus ook geen onderzoek en geen berisping.

De redactie van RTL Nieuws vermeld daarbij, ‘dat  de cijfers die RTL Nieuws boven tafel kreeg zeer waarschijnlijk geen volledig beeld geven van de omvang’.  Het kan zijn dat niet alle gedragingen worden gemeld, mogelijk wel besproken worden maar niet als formele klacht worden afgehandeld, of door inwoners als ‘algemeen geaccepteerd’ worden gezien. ‘Soms is er angst om mogelijke misstanden aan te kaarten of te openbaren.’ Volgens deskundigen die RTL Nieuws heeft gesproken zouden veel meldingen het gevolg kunnen zijn van een goed integriteitsbeleid en ‘geen enkele melding in drie jaar tijd klinkt misschien mooi, maar het kan ook duiden op blinde vlekken.’

Lees ook: Van wildplassen tot miljoenenfraude