uitgelicht

Stempas komt voor Tweede Kamerverkiezingen 22 november


De vervroegde Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 22 november 2023. Je stemt dan op degene die jou mag vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. Gemeente Oisterwijk heeft hierover onderstaande informatie verspreid:

Jouw stem en de stemmen van de andere kiezers bepalen samen welke 150 leden in de Tweede Kamer komen. De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn: het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten.

Stempas

Stemmen kan in diverse stemlokalen verspreid door de gemeente (Foto: Joris van der Pijll)

Via de post krijg je een stempas. Deze krijg je uiterlijk 8 november. De stempas neem je samen met een legitimatiebewijs mee naar het stembureau. Ook krijg je via de post een kandidatenlijst. Hierop staan alle partijen waarop je kunt stemmen. De kandidatenlijst krijg je uiterlijk 17 november thuis bezorgd.

Stembureaus
Op 22 november zijn de stembureaus open van 07.30 – 21.00 uur. Je mag zelf kiezen bij welk stembureau jij je stem uitbrengt. Een overzicht van de stembureaus in onze gemeente vind je op de website www.oisterwijk.nl/verkiezingen.

Stemmen in een andere gemeente
Wil je stemmen in een andere gemeente? Dan moet je een kiezerspas aanvragen. Dit kan schriftelijk tot en met vrijdag 17 november of aan de balie van het gemeentekantoor tot dinsdag 21 november 12.00 uur. Maak hiervoor een afspraak via www.oisterwijk.nl/afspraakmaken. Neem naar je afspraak je identiteitsbewijs mee.

Centraal tellen
Na het sluiten van de stembureaus om 21.00 uur wordt er ‘centraal geteld’. Dit betekent dat op de stembureaus het aantal geldige stempassen, kiezerspassen en volmachtbewijzen worden geteld. De stemmen worden per partij geteld. De resultaten worden opgeschreven in een proces-verbaal en naar het gemeentekantoor gebracht. De volgende dag telt het gemeentelijk stembureau op het gemeentekantoor en het raadhuis vanaf 09.00 uur alle stemmen op kandidaatsniveau. Dit is openbaar, je mag hierbij aanwezig zijn.

Kijk voor meer informatie over de verkiezingen op de website www.oisterwijk.nl/verkiezingen.