ondernemers

Oisterwijkse molen staat stil in afwachting van voldoende donaties


De meeste oplettende Oisterwijkers is het al wel opgevallen – of heeft het eerder op onze website gelezen – dat de molen al geruime tijd niet meer draait. Om precies te zijn draait de molen niet meer sinds eind april. Wat is er nu aan de hand?

Boven in de kap van de molen zit een lange as gemaakt van gietijzer en ongeveer 6 meter lang. Deze steekt aan de voorkant naar buiten en daar zitten de wieken aan bevestigd. Binnenin de kap zit op deze as een heel groot wiel dat meedraait met de wieken en dat een andere verticale as aandrijft die een eindje lager de maalstenen aandrijft. Bij onderhoudswerkzaamheden aan de bevestigingen van dat wiel kwam naar voren dat er in die as een lengtescheur zit van ongeveer 1 meter.

Wat nu?

De as waar de wieken aan hangen is niet in orde; voorlopig geen draaiende wieken in Oisterwijk.

De stichting die de molen beheert heeft advies gevraagd bij deskundigen op ijzergebied, op houtgebied en op molengebied met de vraag wat is de beste methode. Is het te repareren of moeten zij de as vervangen? Vervangen was de simpelste oplossing, maar tevens de duurste. Er zou dan veel gesloopt moeten worden. De wieken zouden eraf moeten en de kap opengebroken. Daarbij zou ook de historisch bijzondere en waardevolle as worden verwijderd. Dan repareren. Uiteraard kwamen er toen diverse verschillende oplossingsmethodes naar voren waarvan er twee overbleven als de beste, maar bij beide methodes bleven er twijfels. Daarom is gekozen voor optimale veiligheid en besloten een combinatie van beide methodes toe te gaan passen.

Wat gaat er gebeuren?

Ten eerste wordt de scheur gefixeerd. Dit gaat gebeuren d.m.v. krammen; er worden gaatjes geboord in de as aan weerskanten van de scheur. Die gaatjes worden met elkaar verbonden en daarin worden metalentrips geslagen die de scheur bij elkaar houden. Vergelijkbaar met het krammen van een wond bij de dokter. Dit gebeurt door een daarin gespecialiseerd bedrijf. Als dat gebeurd is gaat de molenmaker de blokken die nu het wiel op zijn plaats op de as houden, vervangen door dubbel zo lange blokken met daaromheen stroppen. Op deze manier wordt er als het ware een spalk rondom de as gelegd. De opdrachten hiervoor zijn uitgegaan. Het wachten is op de uitvoering.

De Oisterwijkse molen moet in ere hersteld worden (Foto: Carien van de Pas).

Nu de vraag wat dit allemaal kost?

Zouden we deze acties individueel laten uitvoeren dan zou het rond € 40.000,= kosten. Nu we ze echter gecombineerd laten uitvoeren zijn de kosten volgens offerte ongeveer € 30.000,= Voorwaar geen gering bedrag wat betekent dat iedere (sponsor)bijdrage welkom is. Heeft u als bedrijf of als individu hierin interesse, neem dan contact op met onze voorzitter, dhr F. van Empel. Info@kerkhovensemolen.nl

Onderstaande doneerknop is niet voor de molen, maar voor uw bijdrage aan onze website