ondernemers

Lezing over bijgeloof bij De Inloop in Oisterwijk


Interessante lezing bij Cultuur en Beleef op maandag 30 oktober van 14.30 tot 16.00 uur in Huiskamer De Inloop, Kerkstraat 48 in Oisterwijk.

Paul Spapens is gespecialiseerd in Brabants volksgeloof. Bijgeloof is daar een tot de verbeelding sprekend en voor iedereen herkenbaar onderdeel van. Paul staat garant voor een plezierige lezing, met veel interessante foto’s. Hij is voormalig dagbladjournalist en hij publiceerde tientallen boeken over Brabantse onderwerpen, in het bijzonder immaterieel erfgoed, en baseert zijn lezing deels op zijn boek ‘Bijgeloof van alledag’. In dit boek geeft hij voor elke dag van het jaar een voorbeeld van een bijgelovige praktijk. Zijn journalistieke achtergrond blijkt uit de keuze van de voorbeelden. Deze staan zeer dicht bij de belevingswereld van vandaag. Tijdens zijn lezing laat Paul zien dat bijgeloof nadrukkelijk een onderdeel is van het leven van de Brabander van nu.

Talrijke bekende uitingen passeren de revue, zoals het afkloppen op (ongelakt) hout, niet onder een ladder doorlopen, ‘gezondheid wensen’ als iemand niest en het fenomeen van het gelukbrengend hoefijzer. Tijdens de lezing worden op een deskundige manier achtergronden, herkomst en dergelijke beschreven. Én getoond, want het interessante verhaal wordt ondersteund door talrijke mooie foto’s.
Bijzonder aan deze lezing is dat hij ‘interactief’ is. Voortdurend nodigt Paul de bezoekers uit om zelf met voorbeelden te komen van bijgelovige praktijken. Door de brede culturele aanpak van het onderwerp roept het verhaal veel herkenning op. De lezing sluit aan bij een groeiende belangstelling voor het fenomeen van bijgeloof.

Cultuur en Beleef?
Cultuur en Beleef is een activiteit speciaal voor mensen, die geïnteresseerd zijn in thema’s als geschiedenis, kunst, reizen, natuur, religie etc. op de laatste maandagmiddag van de maand. Het kan gaan over lokale onderwerpen maar ook bredere maatschappelijke thema’s, komen aan bod. Ook de gastsprekers komen uit Oisterwijk maar soms ook van verder weg. De deur van de Inloop gaat om 14.00 uur open, start van de lezing is om 14.30 tot 16.00 uur. De kosten bedragen 2 euro inclusief koffie/thee. Ondanks de grote belangstelling vorige maand is er ook voor deze lezing geen aanmelding nodig.