uitgelicht

Groenonderhoud Haaren is flink achteruit gegaan


Werden afgelopen jaren alle heggen en plantsoenen keurig gesnoeid en gemaaid; dit seizoen is het groenonderhoud duidelijk minder.

Eerder dit jaar werden bewoners in Haaren, waar opvallend veel gemeentelijke beukenheggen staan, verrast met een soort knipperlicht. De ene heg werd wel gesnoeid; de andere niet. Navraag bij de werklui leerde: ‘Die staan niet op onze tekening.’ Er was dan ook duidelijk iets veranderd; dit jaar was het hap-snap. Na melding bij de gemeente zou men verwachten dat alsnog alle ‘vergeten’ heggen werden gesnoeid. Niets was minder waar; iedere melding van iedere inwoner werd apart behandeld. Daarna, dat mag gezegd worden, zagen die heggen er keurig uit; gesnoeid door een medewerker van de WSD en netjes alle blaadjes aangeveegd.

Gras

Het gemaaide gras ziet er niet uit en delen zijn gemist.

Kort hierna werden problemen met het grasmaaien zichtbaar. Ook dat verliep vorig jaar keurig, met medewerkers die vakkundig en met geduld hun machines over het soms bobbelige plantsoen dirigeerden. Er werden machines gebruikt die – met die zorgvuldige bediening – een netjes maairesultaat lieten zien. Dit jaar was ook dat duidelijk anders. Het duurde erg lang voordat de eerste maaier verscheen, en die ‘vloog’ met een paar ‘streken’ over het gras. Er werden plots andere machines gebruikt die een ruw lelijk spoor achterlaten en hele stukken werden door de groenmedewerker overgeslagen. Melding bij de gemeente heeft weinig uitgehaald, behalve dan dat ook nu de WSD medewerkers af en toe op pad worden gestuurd om te proberen er nog iets van te maken.

Gemeente

Een woordvoerder van Gemeente Oisterwijk laat weten dat er nieuwe contracten zijn afgesloten, maar met dezelfde aannemer. Die aannemer echter heeft blijkbaar goedkoper moeten werken, of van de gemeente andere opdrachten gekregen dan voorgaande jaren. Vermeld mag worden dat na meldingen bij de gemeente de heggen de tweede keer beter zijn gesnoeid en zover bekend allemaal; mocht iemand nog een ongesnoeide heg zien is het advies dat bij de gemeente kenbaar te maken. Het gras in de plantsoenen daar wil de gemeente niets aan doen; volgens hen is het volgens de norm. Dat er stukken worden overgeslagen, zou liggen aan de inwoners, die hun containers en auto’s laten staan. Een blik op straat laat echter zien dat het daar niets mee te maken heeft.

Maai me niet

De laatste jaren is er een trend dat er mensen zijn die liever het gras laten groeien, voor de biodiversiteit. Gemeente Oisterwijk doet dat ook op delen van hun plantsoenen. Er ontstaan dan bermen met hoog gras en soms ook bloemen. Waar nodig maait de gemeente op die plekken enkel als dit voor de veiligheid van het verkeer nodig is. In dit geval is dat in Haaren geen afweging geweest. Iedere 2-3 weken wordt het gras gemaaid; van laten groeien voor biodiversiteit is geen sprake.

Slecht maai- of snoeiwwerk? Geef het door aan uw gemeente. Dat kan via een  melding op Fixi Oisterwijk (klik) of bel 013-5291311