ondernemers

Geheim overleg gemeenteraad en achterkamertjes


Partij PRO is niet tevreden over het in het geheim vergaderen , dat volgens hen grotendeels onnodig het vertrouwen mrt inwoners beschadigd. Lees hier het verslag van hun raadslid Marion Das over de afgelopen donderdag in beslotenheid gevoerde vergadering:

Partij PRO over achterkamertjespolitiek

“Hoezo is er weer iets geheim?”, was een van de reacties die wij ontvingen na de raadsvergadering van donderdag 26 oktober. Inderdaad, het agendapunt Meerjarenprognose Grondbeleid is achter gesloten deuren behandeld. Dat betekent dat het hele circus (raadsleden, commissieleden, college, griffie) moest verhuizen van de openbare vergaderruimte naar een andere ruimte, om dit agendapunt te bespreken.
Waarom geheim? Dat vragen wij ons ook af.

Raadslid Marion Das (PRO).

Wij hebben het betreffende document gelezen. Daarin staan enkele paragrafen waarvan wij begrijpen dat (voorlopige) geheimhouding gewenst is. Maar als deze paragrafen onleesbaar worden gemaakt dan blijft er een begrijpelijk document over dat wat ons betreft in de openbaarheid behandeld had kunnen worden.

PRO had daarom een amendement gemaakt waarin werd opgeroepen het document openbaar te maken, op enkele onderdelen na. Maar dát vond het college geen goed idee. Achter gesloten deuren is vervolgens gediscussieerd over ons amendement. Maar helaas vond de meerderheid van de raad dat het stuk na de behandeling geheim moest blijven.
Daarna zijn we teruggegaan naar de vergaderruimte waar de openbare raadsvergadering werd voortgezet. Helaas kregen wij onvoldoende steun voor ons amendement waardoor de geheimhouding niet kon worden opgeheven. Inhoudelijk zijn onze inwoners hier dus niets wijzer geworden.

Als wij het vertrouwen van onze inwoners in de politiek willen herstellen is het onverstandig om zaken onnodig achter gesloten deuren te behandelen. PRO heeft transparantie heel hoog in het vaandel staan; dat verdienen onze inwoners. Als wij willen dat de inwoners ons als raadsleden vertrouwen, zullen we eerst blijk moeten geven van ons vertrouwen in onze inwoners. Wij hebben al eerder geprobeerd stukken uit de beslotenheid te onttrekken en dat zullen we blijven doen.

De andere partijen denken er ook zo over. Zeggen ze. Maar het tegendeel is op deze avond gebleken. Alleen Algemeen Belang ging mee met ons amendement. Zelfs PGB, de partij die nog had geprobeerd een doorbraak te forceren, durfde dit uiteindelijk niet aan; zo bleek uit hun stemverklaring.

Met de Meerjarenprognose Grondbeleid werd vervolgens unaniem ingestemd. Toch gingen de fractieleden van PRO enigszins teleurgesteld naar huis…

Meer weten? Reageren? Fractie@pro-oisterwijk.nl