Care Inn

Column Roland Smulders: Waakzaamheid


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

Roland Smulders (Foto: Iris de Groot).

 

In mijn woonplaats Oisterwijk gaat het de laatste tijd vaak over de toekomst. De ene dag gaat het over de toekomst van het buitenzwembad, dan weer over de toekomst van een tulpenboom. Van de rechter mag de boom niet worden gekapt, maar Oisterwijkers beslissen zulke dingen graag zelf. Daarom moet er natuurlijk eerst nog op het hoogste niveau over gesproken worden. Om te kijken of er toch niet een mouw aan kan worden gepast. Vermoedelijk zal er ineens een bomendeskundige opduiken met een lang en vaag verhaal over een bomenziekte die juist tulpenbomen vatbaar maakt voor het dwars over de weg vallen. Eind goed al goed.

Verder valt er over Oisterwijk niet veel te vertellen. Ik heb zitten genieten van het optreden van het Oisterwijkse Tweede Kamerlid. Telt dat ook voor deze column? Hij wil heel graag de nieuwe premier van Nederland worden. Daarom loopt hij zich het vuur uit de sloffen om de migrantloze gemeenten te vrijwaren voor de gevaren van de spreidingswet. Er dreigt gevaar aan onze buitengrenzen waar gewone mensen zoals ik geen weet van hebben. Migranten zijn het nieuwe corona. Gelukkig maar dat hij en de VVD waakzaam blijven.

Misschien heeft het te maken met de parlementaire enquête naar de manier waarop de overheid de toeslagenouders heeft aangepakt. De VVD probeert de schade in de aanloop naar de verkiezingen te beperken door heel hard moord en brand te schreeuwen over een ander onderwerp dan het genadeloos afstraffen van burgers met een migratie- of achterstandsachtergrond. Na decennia gezever over het verheffen van de massa is Nederland dringend toe aan een nieuw geluid. Dilan Yeşilgöz denkt dat zij de toekomst vertegenwoordigt, maar achter haar troon zie ik al iemand klaarstaan met de zaag.

Zelfs de brave SGP heeft zich op de migranten gestort. Ze mogen nog wel naar het beloofde land komen, als het er maar niet te veel zijn. Een maximumaantal per jaar lijkt de ware gelovigen van het parlement een strak plan en dus zie ik Roelof Bisschop ineens alle registers opentrekken om van de spreidingswet een papieren tijger zonder tanden te maken. Hoezo, vraag ik mij verbijsterd af. Waar komt die hardvochtige houding nu weer vandaan? De SGP dankt haar bestaan aan migranten. Blader door de bijbel en je breekt er je nek over. Adam en Eva waren de eerste gelukszoekers in de definitie van de VVD. Abraham en Mozes namen hun hele volk mee op sleeptouw naar andere oorden. Was Paulus iets anders dan iemand uit het Midden-Oosten die hiernaartoe kwam om te werken? De grote baas zelf kwam naar de aarde om zijn mensen aan te sporen op reis te gaan naar alle uithoeken om als gastarbeiders het geloof te verkondigen. Als één partij begrip zou moeten hebben voor migratie, dan toch wel de partij van de drie wijzen uit het oosten.

Met Oisterwijk heeft het minder te maken, met de toekomst des te meer. Mijn woonplaats heeft zich het lot van migranten altijd aangetrokken, we hebben al sinds jaar en dag een asielzoekerscentrum, maar die stemming kan zomaar omslaan. Waakzaamheid blijft geboden. Niet alleen als het over zwembaden en tulpenbomen gaat. Het Kamerlid mag dan in Oisterwijk wonen, dat wil niet zeggen dat hij alles te vertellen heeft.

 

Roland Smulders