uitgelicht

Oisterwijkse cultuurprijs voor schrijvers Asterius boek


Ton van de Wouw uit Moergestel werd vrijdag gepresenteerd als de vierde stadsdichter; schrijvers van het boek over Asterius kregen de cultuutprijs.

Martin en Piet samen met enkele leden van Asterius (Bron: Asterius).

De 84-jarige Ton is de vierde stadsdichter binnen de gemeente Oisterwijk, na Jan van Rijthoven, Karin van den Heuvel en Aniek Beemer. Martin van der Waals en Piet Jacobs zijn de schrijvers van het boek ‘In Harmonie met de tijd’ over het verleden van harmonie Asterius, die ook van de partij was. Zij kregen in Den Boogaard de jaarlijks terugkerede cultuurprijs. Daarnaast was er nog een zeer verdiende oeuvreprijs voor Huub Groenland (LOVO) en Kees Welmers (Joodse begraafplaats).

Uitreikingen Cultuurprijzen

Afgelopen vrijdagavond vond in Cultuurcentrum Den Boogaard in Moergestel de tweejaarlijkse uitreiking plaats van twee prijzen: De Oisterwijkse Cultuurprijs én de Karel Groenland Oeuvreprijs. Rick Schilders loodste de volle zaal geroutineerd door de avond heen die gelardeerd werd met films vervaardigd door LOVO, entertainment door ‘Paraat op Maat’, het saxofoonensemble van Koninklijke Harmonie Asterius en beeldend kunstenaar Joep Vrenken.

Snel werd duidelijk dat de zeskoppige jury er ’n enorme kluif aan had gehad. Eígenlijk verdienden alle genomineerden een van de prijzen; ze waren niet voor niets al verkozen uit vele aanmeldingen om op deze avond het spotlicht op zich gericht te krijgen. Op het podium stonden mensen die hun sporen in het Oisterwijkse al decennialang achterlieten of die juist in de afgelopen twee jaren ’n bijzondere prestatie leverden.

Arjan Kooijmans stond er als gezicht van de prachtige theaterproductie ‘De Show van je Leven’, Ad en Henny Smarius zetten hun schouders al vele tientallen jaren onder Oisterwijkse projecten en verenigingen; het werd tijd dat dat ‘ns uitgebreid belicht werd.

Piet Jacobs en Martin van der Waals konden aan het eind van de avond de bronzen, gewichtige wisseltrofee, uitgereikt door Cultuurwethouder Anne-Cristien Spekle, mee naar huis nemen. Piet en Martin waren grandioos geslaagd in hun monnikenwerk 175 jaar Koninklijke Harmonie Asterius in kaart te krijgen. Met hun boek ‘In harmonie met de Tijd’ konden zij de Oisterwijkse Cultuurprijs op hun naam zetten.

Op oeuvregebied had ‘Stichting Oisterwijk Schrijft Cultuur’ qua prijsuitreiking nog wat in te halen. Bij uitzonderingen reikte de stichting de Karel Groenland oeuvreprijs uit aan twee personen. Beiden vanwege hun niet aflatende inzet op het gebied van cultuur. Huub Groenland vanwege -onder andere- zijn enorme aandeel in de Oisterwijkse Theaterwereld en lokale omroep, Kees Welmers die zijn krachten gaf aan het Oisterwijkse historisch erfgoed zoals de Joodse begraafplaats en de recentelijke geplaatsen struikelstenen.

Prachtig was de uitspraak die op beide personen van toepassing is: dat zij anderen kunnen bewegen tot dingen die deze eigenlijk helemaal niet van plan waren op te pakken.

Mies Groenland -weduwe van Karel Groenland, naar wie de prijs is vernoemd- pinde Kees en Huub de speciaal ontworpen speld op. Mies zelf mocht ook ’n speld in ontvangst nemen.

Op deze avond waren we tevens getuige van het installeren van de nieuwe Stadsdichter. Stichting WieKentKunst droeg dit over aan Stichting Oisterwijk Schrijft Cultuur. Na Jan van Rijthoven, Karin van den Heuvel en Aniek Beemer mag Ton van de Wouw de titel de komende jaren dragen. Geïnspireerd door zijn nieuwe taak kreeg Ton de zaal stil met ’n kersvers gedicht.

Personen, stichtingen en verenigingen aanmelden voor de beide prijzen kan voortaan doorlopend via www.oisterwijkschrijftcultuur.nl. De volgende uitreikingen vinden over twee jaren, in 2025 plaats.