Care Inn

Oisterwijker Ad van den oord spreekt over De Gastjes


Op maandag 25 september van 14.30 tot 16.00 uur spreekt Ad van den oord in Huiskamer de Inloop over zijn boek ”De Gastjes”.

Het eerste exemplaar van De Gastjes is voor Dorus van den Oord (foto: Katrine de Vries)

Wie aan Oisterwijk in het verleden denkt, denkt aan villa’s, bossen en vennen, chique hotels, statige kerken, kloosters en kapelletjes. Maar de Oisterwijkse geschiedenis kent ook een heel andere zijde. Ad van den Oord neemt u in zijn lezing mee terug naar het begin van de vorige eeuw. Toen verdienden de arbeiders zeven gulden per week en was er enkel vlees in de pot als vader en zijn zonen na een lange fabrieksdag ’s avonds of op zondag konijnen stroopten. Het stonk in Oisterwijk naar verrot vlees van koeien, waarvan de huiden dienden voor de lederindustrie. De meeste straten waren nog onverlichte modderpoelen. Arbeidersgezinnen woonden er met tien of zelfs meer kinderen in krotwoningen, vol met luizen en een lekkend dak. Veertien van de honderd geboren Oisterwijkse kinderen stierven in die tijd als zuigeling. Arbeiderskinderen gingen vaak niet naar school, maar al op zeer jonge leeftijd naar de fabriek. Dit andere Oisterwijk komt niet aan bod in de nostalgische historische verhaaltjes over Oisterwijk. Ad van den Oord brengt in zijn lezing de Oisterwijkers aan de onderkant van de samenleving tot leven, waarbij hij ook put uit de verhalen van zijn eigen oma, die opgroeide in een achterbuurtje in Oisterwijk: De Gastjes.

Huiskamer de Inloop opent de deuren om 14.00 uur. De lezing duurt van 14.30-16.00 uur incl. pauze. De kosten bedragen 2 euro inclusief koffie/thee. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting Inlooppunt, coördinator Hedy D’haene tel. 06-26.79.91.13