ondernemers

Oisterwijk en Efteling hebben dezelfde burgemeester


Je hebt er wat ervaring voor nodig, om ‘burgemeester’ te mogen worden van Nederlands grootste pretpark. Hans Janssen, sinds 2009 burgemeester van Oisterwijk, heeft die taak nu op zich genomen.

Burgemeester Hans Janssen, nu ook van het mooie pretpark de Efteling! (Foto: Joris van der Pijll)

Burgemeester?

Formeel noemt de Efteling Dhr. Janssen voorzitter van Stichting Natuurpark Efteling Kaatsheuvel. Deze stichting is eigenaar van het bedrijf dat Efteling B.V. heet. Die stichting werd in 1952 opgericht. Het doel van die stichting is, zo lezen we op de website van Brabants grootste sprookjesbos: ‘het verschaffen en in stand houden van voorzieningen op het gebied van recreatie en ontspanning, en het bevorderen van toerisme. De stichting fungeert als hoeder van het sprookje en bewaker van het erfgoed’.

Toch willen wij het vergelijk wel maken, en kunnen we hem gerust de nieuwe ‘Efteling burgemeester’ noemen:

Burgemeester Hans Janssen (Foto: Masja Vlaminckx).

Zowel de Efteling als Oisterwijk omvatten een begrensd grondgebied. Beide kennen bewoners en beide kennen bezoekers. In de Efteling kom je om te genieten van feeërieke sferen, en ook in Oisterwijk kan je daarvoor op bezoek komen. Er zijn in Oisterwijk winkels en restaurantjes met terrassen; zo ook in de Efteling. Beide plaatsen hebben een treintje. In beide plaatsen moet je voor van alles betalen, en vloeit al dat geld in de kas, om daar dan weer herstel en vernieuwing van te bekostigen. Gemeente Oisterwijk en ook de Efteling kennen een bestuur, beide hebben een directie die de opdracht krijgt uit te voeren wat het bestuur hen opdraagt, en die directies hebben vele medewerkers die zich daar dagelijks voor inzetten. In ‘park’ Oisterwijk en ook in de Efteling rijden eigen wagens rond, is een werkplaats, worden bomen en struiken gesnoeid, het gras gemaaid, is er een storingsdienst, en een team aan promotie actief op social media. En Hans Janssen? Die is van beide plaatsen voorzitter: in de Efteling is hij voorzitter van het stichtingsbestuur; in Oisterwijk voorzitter van het gemeentebestuur.

Meer taken en nevenfuncties van Oisterwijks Burgemeester Hans Janssen leest u hier (klik)