uitgelicht

Column Roland Smulders: Berekenende kiezer


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

Roland Smulders (Foto: Iris de Groot).

 

Samen met de rest van Nederland ben ik in gespannen afwachting van de premierskandidaat die Caroline van der Plas van Boer Burger Beweging naar voren zal schuiven. Het zal iemand zijn met internationale ervaring, heb ik begrepen. In de agrarische wereld kan het dan ook gaan om iemand met een boerderij in het met België vervlochten Baarle-Nassau.

Meestal gaan er in de aanloop naar een dergelijke onthulling wel namen rond, maar daarvan is deze keer vreemd genoeg geen sprake. Op het punt van geheimhouding heeft Caroline dus alvast gewonnen van het zootje dat nu aan de Haagse touwtjes trekt. Niet alleen de plannen voor volgend jaar liggen alweer op straat, ook de brief die aan de Tweede Kamer gestuurd zou worden als de regeringspartijen het in de aanloop naar het zomerreces wel eens waren geworden over de migratie.

Van harte hoop ik dat Nederland nooit de beschikking krijgt over informatie die echt onder geen enkel beding naar buiten mag komen. Het gaat niet lukken, durf ik nu al te voorspellen. Er lopen te veel miskende talenten en oprecht bezorgde ambtenaren rond. Aarzelend polsen ze hun contacten. Bestaat er toevallig belangstelling voor een document dat de verantwoordelijken pijnlijk in hun hemd doet staan? In het belang van ons allemaal natuurlijk. Het zou niet in hun hoofd opkomen er persoonlijk beter van te willen worden. De bescherming van bronnen staat bij hun contacten toch nog steeds hoog in het vaandel?

Het zal geen toeval zijn, dat aan de vooravond van de onthulling door Caroline van der Plas ineens allerlei plannen op straat komen te liggen. Dreigende armoede omdat het kabinet volgend jaar geen extra toeslagen op wil hoesten. Natuurgebieden die verdergaande maatregelen nodig hebben om te kunnen overleven. Weerman Gerrit Hiemstra krijgt een heuse storm naar zich genoemd. NRC komt met een interview met Matthijs van Nieuwkerk. Brisant nieuws verstop je het beste in een hele berg explosief materiaal.

ProRail gaat op het grondgebied van mijn woonplaats Oisterwijk een onderdoorgang maken om te verhinderen dat we vergeten dat daar ooit een baron de trein nam. Zou het ook bij de afleiding horen? ‘Pure waanzin’ noem ik het en krijg van alle kanten de wind van voren. Of ik niet weet dat het dankzij die baron is dat er een spoorlijn ligt. Natuurlijk moeten we de herinnering daaraan levend houden. Ook als het nodig is daarvoor aan de rand van een natuurgebied wat meer van de moeizaam gecompenseerde stikstofuitstoot in te zetten. Ik wil aanvoeren dat de brave man al jaren geleden de laatste trein heeft genomen, maar besluit dan toch maar het vuur niet verder op te stoken.

Opvallend vind ik het wel dat het gemakkelijker is een tunnel aan te leggen bij een natuurgebied, dan een woonhuis in de bebouwde kom. In dat laatste geval hoor ik nooit iemand luchtig vertellen dat er na wat sleutelen aan de plannen niks meer in de weg staat aan het gestelde doel. Hopelijk weten we in Oisterwijk die instelling vast te houden als er over enkele maanden knopen moeten worden doorgehakt die het voortbestaan van ons buitenzwembad bepalen.

Na lang wachten dan toch de witte rook. Mona Keijzer heeft de boerin in zichzelf ontdekt en haar bloedeigen CDA verraden. De tegenzet volgt per kerende post. Henri Bontenbal roept zoals ik al verwachtte op de kinderbijslag fors te verhogen. Elke drie maanden gratis geld: dat zal de berekenende kiezer wel over de streep trekken. Christendemocratische liefde gaat door de portemonnee.

 

Roland Smulders