Care Inn

Zaterdag is de eerste Oisterwijkse Open Tuinen Route (Film)


Het Oisterwijkse B-team organiseert haar eerste Open Tuinen Route.

Op 2 september organiseert het Biodiversiteitsteam Oisterwijk de eerste Open Tuinen Route van Oisterwijk. Onder het motto ‘laat je inspireren’ kunnen een twaalftal tuinen in de kernen Oisterwijk, Moergestel en Haaren tussen 11.00 uur en 16.00 uur worden bezocht. Aan de hand van onderstaande beschrijving per tuin kunnen inwoners zelf een keuze maken welke tuinen ze interessant vinden om te bezoeken. Er is gezorgd voor een grote variatie in tuinen, dus er is voor ieder wat wils. Er is dus géén vaste route, maar een plattegrond met nummers die corresponderen met de te bezoeken tuinen. Op de achterkant van de plattegrond staan de beschrijvingen van de tuinen.

 

Vlaggen

De tuinen strekken zich uit van Haaren tot en met Moergestel (Bron: Google Maps)

De plattegronden zijn vanaf 10.45 uur af te halen bij kwekerij Klerks in de Peperstraat nr. 27 en bij de Maretakkenkwekerij, Heikant 10 Moergestel. Om de tuinen beter herkenbaar te maken hangt bij elke deelnemer een speciale vlag. Voor wie zich nu alvast wil voorbereiden kan onderstaande beschrijving en de kaart bestuderen.

1. John en Tiny Vermeer. Hoge Raam 5 Haaren
Permatuin met prachtige permacultuur samentuin, voedselbosranden en een Tiny Food Forest staan centraal in deze tuin. Hier kan je leren hoe je, zonder gebruik te maken van pesticiden en kunstmest, tuiniert met respect voor mens en dier. Met permacultuur maak je een tuin met behulp van natuurlijke principes. Een permacultuursysteem wordt zo ontworpen dat het de veerkracht heeft van een natuurlijk ecosysteem.

2. Het Kruidenrijk Rene Rijnberg Kapelweg 9 Haaren
Een enorme biologische, biodiverse kruidentuin en voedselbos in herfsttooi.
De planten staan best wel door elkaar zodat ze optimaal kunnen groeien en kwaliteit leveren voor de vele kruidenproducten die we maken. Het is ongeveer 1 ha groot en het voedselbos begint zich te vormen. Zeer sfeervol.

3. Tuinderij De Es Haarensteijnstraat 1 Haaren
Op Tuinderij de Es wordt al 42 jaar biologische groente geteeld. Biodiversiteit is cruciaal voor de manier hoe wij telen. We doen ook volop experimenten om de (bodem)biodiversiteit verder te verhogen. Er is ook een winkel met biologische producten uit eigen tuin.

4. Casper Boot Heusdensebaan 14 Oisterwijk
Een reusachtige, monumentale rode beuk. Een wilde, bosachtige tuin met veel schaduw. Grotendeels zelf bedacht en aangelegd. Veel creatieve hoekjes en gerecyclede materialen. Een natuurlijk aangelegde vijver waar de ijsvogel al eens op bezoek kwam. Loslopende kippen. Een grote, tweedehands kas die dienst doet als tuinkamer. En nog véél meer inspirerende ideeën!

5. Petra en Eef van Doremaele Kerkhovensestraat 39 Oisterwijk
Het betreft een tuin ongeveer een hectare groot die zoveel mogelijk passend in het Brabantse landschap is ingericht. Kenmerkend zijn: de houtwallen, beuken hagen, bomen w.o. hoogstam fruitbomen, een moestuin, een speelveldje voor de kinderen en diverse grasveldjes met op enkele plekken een zitje. De diversiteit in bomen en struiken maken de tuin heel aantrekkelijk voor vogels. Wanneer je de paden volgt, kun je genieten van de zichtlijnen die deze tuin tevens kenmerken.

6. Moestuin Kerkhovense Molen. Langvennen-Oost 120 Oisterwijk
In deze grote moestuin telen we groenten en fruit onbespoten en zonder gebruik van kunstmest. Om dit te kunnen doen is er veel aandacht voor een gezonde bodem, door vruchtwisseling, groenbemesting, compost en gewasresten. Ook proberen we goede insecten aan te trekken, door bloemenranden en (on) kruiden te tolereren. Graag leiden onze vrijwilligers u rond om uitleg te geven en te inspireren. U heeft ook de mogelijkheid om de kruidentuin rondom de molen te bezoeken en even uit te rusten op het terras bij de molen.

7. Familie van de Pol Hoevenseweg 28 Oisterwijk
Net in het buitengebied van Oisterwijk vind je de tuin van de familie van de Pol. Een losse, wat wilde tuin met kleurrijke vaste planten borders, oude rassen appelbomen, een moestuinbak met biologische groente en eetbare bloemen, kleinfruit, oude fruit- en notenbomen. Ontworpen en ingedeeld met passie en oog voor de natuur. Te midden van de tuin ligt het biologische bloemen experiment van Lottta. Met kas en bloembedden. Hier worden ieder jaar weer nieuwe soorten biologische bloemen gezaaid en gekweekt. De tuin is biodivers, heeft veel bomen en kleurrijke afwisselende beplanting. Ook bij- en insectvriendelijk, inheems en biologisch.

8. Michiel en Suzanne Nouwens Heikant 10 Moergestel
U komt binnen bij onze natuurlijk ingerichte kwekerij van niet alleen maretakken, maar ook een ruim assortiment kruidenplanten en wilde inheemse planten. Van hieruit nemen we u mee in onze biodiverse leefomgeving waar wij met veel plezier wonen en werken; met o.a. onze privétuin, moestuin, kwekerij en boomgaard die naadloos in elkaar overlopen. We hebben het onder andere over het nut en plezier van wilde hoekjes en de daarbij behorende bewoners.

Het gaat (uiteraard) om biodiverse tuinen met veel groen, kleur en minder straatwerk.

9. Nikki en Jeroen Vossenhoorn 3, Moergestel
Vier jaar geleden zijn we gaan wonen in een oude boerderij met 1 ha. maisveld eromheen. We hebben alles omgeploegd, een poel uitgegraven, tientallen bomen en duizenden stuks bosplantsoen aangeplant. Ons beheer is nu op basis van 50/50 : 50% maaien we en voor 50% laten we de boel de boel.
We kijken wat er gebeurt op het gebied van biodiversiteit: bodem, insecten, vlinders, vogels en klein wild. Al veel vogels en insecten zijn weer terug in onze tuin. Huisdieren niet toegestaan.

10. Hanneke de Brouwer. Oirschotseweg 69 Moergestel.
Een tuin met een grote diversiteit aan geneeskrachtige kruiden en eetbare planten, struiken en bomen. Ook is er in onze tuin veel aandacht voor insecten, (water)vogels, konijnen, hazen, eekhoorns, kikkers, padden etc. De tuin is zo natuurlijk mogelijk aangelegd met veel afwisseling en verschillende vijvers. Verse kruidenthee en -water uit eigen tuin staan klaar voor de bezoekers.

11. Scouting Moergestel Bosstraat 1A en 1B Moergestel
Dit terrein en de gebouwen worden al 34 jaar gebruikt en beheert door scouting Moergestel en een aantal verenigingen. Op een gedeelte van het terrein heeft een grote opvangzak voor rioolwater gelegen die afgelopen jaar verwijderd is. Het gat van 50 bij 50 meter en 4 meter diep, is opgevuld met zwarte grond. Het terrein is ongeveer 3000 m² groot. In het kader van 60 jaar scouting Moergestel willen wij van een gedeelte een semi-openbaar parkje maken en een gedeelte van ons scoutingterrein vernieuwen. Dit wordt aangelegd door vrijwilligers en gesponsord door een aantal bedrijven en in een verder traject zal de gemeente een aantal speeltoestellen zetten en een pad aanleggen zodat het terrein toegankelijk wordt voor rolstoelen, rollators en kinderwagens. Een tuin in ontwikkeling dus, waar vrijwilligers graag over vertellen.

12. Carolien Schrievers Zelt 8 Moergestel
Bij Flower my day tref je rondom de boerderij een cottages achtige sfeer aan. Strakke hagen met daarbinnen weelderige groei van de diverse vaste planten. Verder de tuin in staan veel biologische rozen en ligt een grote waterpartij. Aantrekkelijk voor kikkers, Libellen en andere insecten. Door hek in de beukenhaag ga je naar de pluktuin waar Flower my day schone bloemen kweekt. Veelal uit biologisch zaad. Kleurrijke vakken vol vaste planten en eenjarigen. Een feest voor de vlinders en insecten. Via de pluktuin loop je zo de wilde bloemen wei in. Recent is daar ook een grote border in prairie stijl aangelegd. Klimaatbestedig, want beplant met planten die goed tegen de droogte kunnen. Die veel insecten aantrekken en het hele jaar aantrekkelijk zijn. In de wei hebben we de laatste jaren een aantal bomen geplant waardoor er naast een diverser uitzicht ook voor de vogels meer mogelijkheden zijn.