uitgelicht

Vluchtelingenopvang in Oisterwijk: Asielzoekers op AZC voorlopig nog in verouderd noodgebouwen


Voorlopig wonen de asielzoekers in Oisterwijk nog in verouderde noodgebouwen, en ook de tijdelijke opvang op de voormalige camping De Reebok bestaat uit oudere units. Nieuwbouw zit ‘in de pen’, maar wanneer en hoe is nog niet exact bekend. En hoe zit het met vervanging van de tijdelijke ‘eerste nood’ recreatiewoningen? Hieronder enige informatie over de verlenging, onderhoud en nieuwbouw op de diverse opvanglocaties in Oisterwijk.

De Reebok

Recreatiewoningen op voormalige camping De Reebok (Foto: Joris van der Pijll).

De tijdelijke noodopvang die gerealiseerd is op de voormalige camping De reebok, is afgelopen april verlengd tot 30 september 2023. Over een maand moeten de huidige bewoners er vooralsnog uit. Gemeente Oisterwijk geeft desgevraagd aan dat het besluit tot verlenging in eerste instantie niet bij hen ligt. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) geeft aan dat deze nog met de gemeente in gesprek moet. Landelijk is er nog steeds vraag naar opvang, maar of eigenaar en gemeente hieraan meewerken is nog de vraag. Het COA laat weten dat een andere locatie niet aan de orde is. Ook is volgens de woordvoerder van het COA nog onbekend, zou men deze locatie verlengen, of de woonunits vervangen worden. Anders dan voor het AZC, waar een periode van 25 jaar is overeengekomen, zijn hierover (nog) geen afspraken gemaakt.

Klein Oisterwijk

Ook een camping en ook voorzien van verouderde woonunits, maar in dat geval bestemd voor Oekraiense vluchtelingen, is de opvanglocatie op de voormalige camping Klein Oisterwijk (verlenging tot februari 2025). Deze camping is deels in ombouw naar een vakantiepark. De nog ongebruikte delen aan de andere kant van het terrein worden gebruikt voor oorlogsvluchtelingen. Mede-eigenaar Wim Crapts van Klein Oisterwijk – die met zijn medewerkers de gemeentelijke taak op zich heeft genomen te zorgen voor de faciliteiten op het park – geeft aan met name met het oog op de winter een aantal caravans te hebben gerepareerd en een aantal slechte units te hebben vervangen. ‘Het blijft een recreatieverblijf, waar mensen niet het doel hebben hier voor jaren te verblijven.’ Op de campings verblijven waar mogelijk de meeste mensen bij mooi weer buiten. In de winter zijn de ruimtes vanwege beperkte omvang snel opgewarmd. Mede vanwege de ruime opzet, zouden er volgens Klein geen ongeregeldheden zijn. Wel is het volgens hem een nadeel, iets wat eerder ook uit ander onderzoek boven kwam (klik), dat de afstand tot het centrum relatief groot is.

De gebouwen op het AZC zijn aan vervanging toe (Foto: Joris van der Pijll).

AZC

De woonunits en algemene ruimten op het AZC bestaan uit houten noodgebouwen die sterk verouderd zijn. Er worden wel reparaties verricht, maar de gemeenteraad van Oisterwijk heeft bij de verlenging bedongen, dat er nieuwbouw wordt gepleegd. De woordvoerder van burgemeester Hans Janssen geeft aan: ‘De verwachting is dat er in 2024 gestart wordt met de bouw. In de bestuursovereenkomst is vastgelegd dat deze in 2025 gerealiseerd dient te worden.’ Volgens het COA is het proces om te komen tot nieuwbouw in gang gezet: ‘Een grootschalige verbouwing is een complex proces: ontwerpen, vergunningen, inspraak, aanvragen offertes, beschikbaarheid aannemers, financiering, stikstofnormen etc. We hopen in de loop van dit jaar meer duidelijkheid te kunnen geven over het beoogd tijdspad.’ Met name het vergunningentraject (in combinatie met inspraak en eventuele bezwaren) alsmede de stikstofproblematiek (direct naast het Natura 2000 gebied) zal naar verwachting veel tijd vragen. Veel bouwprojecten liggen juist daardoor langdurig stil, of lopen ernstige vertraging op. Het is nu nog niet bekend of dat ook voor dit project het geval zal zijn; ook niet wat de gevolgen zijn van een latere realisatie voor de overeenkomst tussen COA en Gemeente Oisterwijk.

Gefaseerd

Zodra alle voorbereidingen rond zijn, kan de nieuwbouw van het AZC beginnen. Op de vraag waar huidige bewoners tijdens de sloop en nieuwbouw van het AZC worden opgevangen, stelt het COA: ‘De werkzaamheden worden, net als bijvoorbeeld op AZC Gilze, gefaseerd uitgevoerd. Dat wil zeggen, per gebouw of deelgebied zodat in elk geval een deel van het AZC ook tijdens de werkzaamheden in gebruik kan blijven. Als we de planning helder hebben, kunnen we ook naar de bezetting toewerken die tijdens de werkzaamheden haalbaar is, door bijvoorbeeld de plaatsen van vertrekkende bewoners niet meer op te vullen.’ Opvallend hierbij is dat steeds werd gesproken over nieuwbouw, maar het COA nu spreekt over ‘renovatie/ herontwikkeling’. Details over de werkelijke realisatie in de praktijk ontbreken nog; het is wat dat betreft wachten op de presentatie van de definitieve plannen.

Lees ook de serie Vluchtelingenopvang in Oisterwijk