ondernemers

Jaarmarkt organisator geeft andere lezing van incident (Update)


112 berichten bestaan uit informatie van dat moment, met dat wat als melding binnen komt, zover mogelijk ter plaatse wordt waargenomen en omstanders melden. Indien van toepassing worden deze later aangevuld met informatie van bijvoorbeeld politie. In onderstaande geval heeft de door omstanders als veroorzaker aangemerkte persoon een andere lezing van hetgeen volgens hem gebeurd is, en uiteraard is ook die lezing van belang te vermelden.

Ongeval

Ambulance en politie zijn aanwezig bij een incident op de jaarmarkt in Oisterwijk.

Via 112 is op 30 juli een melding ontvangen van een ongeval met letsel op de jaarmarkt in Oisterwijk, waarbij politie en ambulance zijn opgeroepen. Ter plaatse was een man gewond geraakt, hij had pijn aan zijn heup en is voor behandeling naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens verklaring van aanwezige omstanders zou de marktmeester de man hebben aangereden. Ook zou deze de plaats van het ongeval hebben verlaten. Tot slot werd waargenomen dat de ambulance vanwege een geparkeerde auto niet of niet voldoende doorgang had en dat auto’s van marktkooplieden tijdens de behandeling door het ambulancepersoneel door verkeersregelaars werden toegelaten te passeren. Onze verslaggever heeft dit alles ter plaatse genoteerd en hiervan is zoals gebruikelijk bericht gemaakt.

Verklaring

Een week na het gebeuren heeft de marktmeester – die door omstanders als veroorzaker werd aangewezen – met ons contact opgenomen om zijn kant van het verhaal te doen. Vanwege vakantie is hierover deze week met hem contact geweest. De marktmeester – een van de vrijwilligers van de marktorganisatie die al vele jaren belangeloos meewerkt aan de markt – geeft aan wel ter plaatse te zijn geweest met zijn bus, om spullen te lossen, maar ontkent stellig de man te hebben aangereden. Hij geeft daarbij aan wel weggelopen te zijn van het ongeval, maar met het doel om hulp te halen voor het slachtoffer bij een vrouw van een kraam in de buurt ‘omdat ik weet dat zij Bhv’er is en hulp kan verlenen’, en direct te zijn teruggekeerd. Deze week heeft zich, op verzoek van de marktmeester, een andere getuige gemeld: ‘Toen ik over de markt in Oisterwijk liep zag ik een man van een werkvloer die achter aan een busje zat vallen.’ Volgens deze getuige was er geen sprake van een aanrijding. Volgens de marktmeester had de ambulance alle ruimte om langs de geparkeerde auto te rijden. Hij bevestigt dat verkeersregelaars inderdaad verkeer door hebben gelaten, omdat de markt om 10 uur vrij moest zijn van verkeer vanwege de aankomende bezoekers. Volgens hem gebeurde dit op een veilige wijze.

Slachtoffer

Contactgegevens van het slachtoffer zijn bij ons niet bekend; navraag bij hem is dan ook niet mogelijk. Volgens een relatie van het slachtoffer gaat het redelijk met hem, ‘ze dachten in eerste instantie dat zijn heup was gebroken maar het viel mee.’ Deze contactpersoon heeft ondanks herhaaldelijk verzoek geen nadere uitleg gegeven over het gebeuren (Update: later vandaag werd door deze getuige alsnog gereageerd, en blijft erbij dat er sprake was van een aanrijding). De Jaarmarkt organisatie geeft aan de man twee dagen na het incident te hebben gesproken, en ons laten weten dat de man weer thuis is en de verwondingen meevielen.

De politie heeft het gebeuren onderzocht; zowel het slachtoffer, getuigen en de vermeende veroorzaker gesproken. De politie laat weten dat er in het verslag van de aanwezige agenten wel een aanrijding staat geregistreerd, ‘maar daar is geen politiezaak van gemaakt… …Voor zover ik kan zien is er ook geen verdachte in deze zaak.’ De marktmeester geeft aan op het politiebureau te hebben verklaard dat er door omstanders valse verklaringen over hem zijn afgegeven.