uitgelicht

Rechter en nu ook bezwaarcommissie stelt dat beschermde boom moet blijven


Weer krijgt Gemeente Oisterwijk een spreekwoordelijke draai om de spreekwoordelijke oren.

De gemeente heeft eerder zelf een boom op de lijst gezet van ‘Waardevolle bomen’, en deze stond ook in het ‘Beeldkwaliteitsplan’ van een bouwproject als ‘te handhaven’, maar toch gaf gemeente een kapvergunning af. Dat was volgens hen nodig voor het maken van een inrit.

De beschermde boom bij een nieuwbouwproject in Moergestel (Bron: B-team).

Onder andere het B-team (vrijwilligers die strijden voor biodiversiteit) hebben bezwaar tegen de kap van de Tulpenboom aan de Oirschotseweg 15B. Wiekentkunst Moergestel en enkele anderen hebben tegen de kap ook bezwaar gemaakt. Vanwege het risico dat de boom toch gekapt zou gaan worden, heeft het B-team eerder een uitspraak gevraagd aan de rechter, om de kapvergunning te schorsen. Dat is gelukt; de boom mocht van de rechter voorlopig niet gekapt worden.

Ruud van der Star, namens het B-team: ‘Het is werkelijk te gek dat een boom van de ‘waardevolle bomenlijst’ en waarvoor in 2021 een kapvergunning is geweigerd door het College, nu een kapvergunning krijgt. In 2021 heeft wethouder Logister nog in de raad beloofd dat de boom niet gekapt zou worden. Ook staat de boom in het beeldkwaliteitsplan opgenomen als te handhaven boom.’

De boom staat op een ruim perceel van tientalle meters breed waar recent bouwwerkzaamheden zijn gestart voor woningen. Precies waar die ene boom staat, zou een inrit moeten komen.

De commissie komt tot de conclusie dat ‘het college onvoldoende heeft onderbouwd waarom sprake zou zijn van een zwaarwegend maatschappelijk belang, op grond waarvan de gevraagde vergunning verleend zou moeten worden. Hetgeen het college daartoe in het verweerschrift en ter zitting heeft gesteld voldoet niet. Het bestreden besluit kan daarom in zijn huidige vorm
geen stand houden’.

Mogelijk dat na een aanpassing in het bestemmingsplan alsnog een inrit op een andere plek kan worden gerealiseerd. Verkeerstechnisch zou dat volgens de commissie moeten kunnen. Ook zou dat recht doen aan eerdere toezeggingen dat de boom blijft staan.

Het is nog niet bekend of het college (B&W) dit advies gaat volgen, die beslissen daar later over. Mocht dat niet zo zijn, maken bezwaarmakers wel goede kansen bij een rechter, mocht dat zover komen..